PARIURI SPORTIVE. Unde se duc banii pierduți de pariori

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Statul impozitează câștigătorii, nu casele de pariuri
Statul impozitează câștigătorii, nu casele de pariuri
Casele de pariuri sportive au proliferat în ultimii ani, piața fiind în continuă extindere. Statul, prin Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), încearcă să reglementeze piața și să obțină venituri cât mai mari din câștigurile puținilor norocoși care iau mai mulți bani decât pariază. Statul câștigă de pe urma pariorilor inspirați, dar nu are nicio obiecție la transferul de profit al caselor de pariuri care, în majoritatea cazurilor, au sediul în paradisuri fiscale.

Pariurile sportive din România sunt reglementate de către ONJN prin acordarea a două tipuri de licențe. Licența de clasa I se acordă operatorilor propriu-ziși întâi pe un an (licență temporară) și ulterior pe 10 ani (licență definitivă). În momentul de față, în România sunt autorizate cu licență de clasa I 23 de firme, dintre care nu mai puțin de 16 au sediul în Malta.

Doar patru plătesc impozit în țara noastră, la care se adaugă câte una pentru Gibraltar, Anglia și Croația. Casele de pariuri preferă Malta pentru că acolo impozitul pentru pariuri sportive de numai 0,5% din cifra de afaceri. În plus, legislația europeană prevede ca o firmă să fie impozitată doar acolo unde are sediul. Practic, pierderile pariorilor se duc în Malta, în timp ce statul român îi jumulește pe cei care au câștigat. Guvernele care s-au succedat nu s-au plâns de externalizarea profiturilor caselor de pariuri, obligându-le doar să respecte anumite norme de funcționare.

Situația este ceva mai bună în cazul deținătorilor de licențe de clasa a II-a, 333 la număr, care se acordă furnizorilor de platforme software sau partenerilor care promovează agenții. Aici majoritatea operează din România, dar și Malta are suficiente companii, alături de Insula Man, Cipru, Insulele Virgine, Anglia ș.a.m.d.

Citește și: Pariorii din Turcia, vânați de autorități

ONJN are și o listă neagră pe care sunt prezentate site-urile neautorizate pentru jocuri de noroc, nu mai puțin de 1.109. Fiind platforme online din străinătate care nu au cerut licență în țara noastră, statul român nu poate obține niciun fel de venituri. În această situație, românii care joacă pe aceste site-uri fără a putea fi impozitați sunt amenințați cu plata unor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Lista neagră este în continuă actualizare, dar statul te poate amenda și dacă joci pe un site care nu se află pe listă, doar invocând faptul că nu are licență de autorizare în România.

Pe de altă parte, licența cerută de statul român oferă și avantaje pariorilor. Astfel, aceștia pot cere intervenția autrităților dacă o casă de pariuri nu-și respectă angajamentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik

pixel