Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Textul prevede naţionalizarea proprietăţilor pe care bisericile nu pot dovedi că le aparţineau înainte de 1918. La acea dată, Muntenegru îşi pierduse independenţa şi fusese integrat în regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor.
Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), principala instituţie religioasă din Muntenegru, a denunţat proiectul chiar înainte de a ajunge în parlament, spunând că această lege privind "libertatea religioasă" va duce la spolierea mănăstirilor şi a bisericilor. SPC deţine sute de mănăstiri şi mii de metri pătraţi de teren în acest mic stat balcanic, unde 72% din cei 620.000 de rezidenţi sunt ortodocşi, scrie AFP.
Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), aflat la guvernare, a respins acuzaţiile, spunând că intenţia este de a determina dreptul de proprietate.
Frontul Democrat (DF) şi SPC au lansat mitinguri de protest, blocând străzi şi drumuri în toată ţara joi seara şi declarând că doresc să "apere" proprietatea bisericii. Mai multe persoane au fost arestate după ciocuri cu poliţia.
_____________________________________________________________
Serbian Orthodox bishops, priests, monks are marching towards Montenegro's parliament this morning, where they will stage an open-air protest against a controversial law on religion, which MPs are to debate today.
— Balkan Insight (@BalkanInsight) December 24, 2019
Read more: https://t.co/wsOhnq4QK7 pic.twitter.com/dRbZnCVYyd
_____________________________________________________________
Primul ministru Dusko Markovic a declarat după adoptarea legii că nu se aştepta la "o radicalizare a situaţiei" din ţară. El s-a întâlnit cu Amfilohije Radovic, şeful SPC în Muntenegru, şi a dat asigurări că nu există o "agendă ascunsă" pentru confiscarea bunurilor bisericii.
Muntenegru este cea mai mică fostă republică iugoslavă şi ultima care s-a desprins de Serbia.
DPS şi liderul său, preşedintele Milo Djukanovic, au guvernat fără întrerupere din 1991.
Djukanovic a fost iniţial un aliat al fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, dar a realizat o schimbare de direcţie în 1997, în cele din urmă conducându-şi ţara spre independenţă în 2006.
Situaţia este cu atât mai delicată cu cât preşedintele Milo Djukanovic şi-a arătat sprijinul pentru "reînnoirea" bisericii ortodoxe autocefale din Muntenegru, care încearcă să se reconstruiască din 1993 şi care nu este recunoscută de bisericile ortodoxe, comentează AFP.
#Montenegro's parliament approved on Friday a law on religious communities despite street protests and a last-minute attempt in the chamber by deputies of the pro-Serb opposition to prevent the vote going ahead. pic.twitter.com/uZ4d1n1PMN https://t.co/wWJnBBkTUr
— Atlantide (@Atlantide4world) December 27, 2019
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...