Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
România a intrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00,00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime.
La Bucureşti, acest moment a fost marcat printr-un eveniment care a avut loc pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" - Otopeni, la terminalul Plecări.
Un eveniment similar a fost programat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 23,30, şi pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" de la Cluj-Napoca.
Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime este un moment de bucurie pentru mulți, dar și unul care impune autorităților o abordare vigilentă. În spatele beneficiilor, există și provocări semnificative pe care țara le-ar putea întâlni.
Problema migrației nu este nouă, dar ar putea deveni mai acută odată cu aderarea la Schengen. România se confruntă deja cu unul dintre cele mai mari exoduri de creiere din lume în ultimii 10-15 ani. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, aproximativ 20% din forța de muncă a țării a emigrat până acum.
Scăderea populației active și îmbătrânirea acesteia reprezintă o problemă majoră pentru economie. Majoritatea celor care au plecat în străinătate au fost tineri educați, ceea ce a creat deficite de competențe și angajați în sectoare cheie.
Proiecțiile demografice arată că România se confruntă cu o scădere semnificativă a populației în următorii 20-30 de ani, ceea ce va accentua presiunea asupra forței de muncă și a sistemului de pensii.
În plus, sistemul de educație din România suferă de subfinanțare și lipsă de reforme, ceea ce agravează problemele. Doar aproximativ 20% din cerințele pieței muncii sunt satisfăcute, iar ratele de participare la învățarea pe tot parcursul vieții sunt printre cele mai scăzute din UE.
Intrarea în Schengen ar putea stimula și mai mult migrația, cu potențiale efecte negative asupra economiei românești. Mai mult, deschiderea frontierelor ar putea atrage și mai mulți muncitori străini, ceea ce ar putea avea un impact asupra pieței muncii interne.
În lumina acestor provocări, este vital ca autoritățile să ia măsuri imediate pentru a aborda problemele structurale și pentru a pregăti economia pentru noile realități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...