Patronatele, îngrijorate de creșterea continuă a deficitului bugetar

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Conform datelor prezentate de Confederația Patronală Concordia, deficitul bugetar în România nu doar că nu scade, ci crește, după primul trimestru al acestui an.

Această tendință este considerată îngrijorătoare de către directorul Radu Burnete, având în vedere că, în ciuda unei creșteri a veniturilor cu 17% datorită pachetului fiscal implementat anul trecut, cheltuielile statului au crescut cu 27%.

În urma unei întâlniri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, reprezentanții Concordia și-au exprimat preocuparea față de dinamica finanțelor publice și au dorit să analizeze impactul sistemelor recent implementate de ANAF asupra evaziunii fiscale.

Burnete a subliniat că, deși Guvernul a promis că redresarea fiscală va fi realizată jumătate prin reducerea cheltuielilor publice și jumătate prin introducerea de noi taxe, până în prezent pare că s-a materializat doar partea referitoare la taxele suplimentare.

Discuția cu ministrul Finanțelor a acoperit, de asemenea, subiecte precum stimularea cercetării, implementarea practică a e-facturii și e-transportului, întârzierea unor plăți către mediul privat și transpunerea unor directive.

Boloș a reacționat pe pagina sa de Facebook, menționând că în luna aprilie s-au înregistrat încasări record la buget, iar ANAF a implementat module antifraudă pentru a depista mai eficient firmele fantomă. De asemenea, a menționat că guvernul a făcut demersuri pentru operaționalizarea unor scheme de sprijin pentru antreprenori, precum IMM Plus și scheme de stimulare a dezvoltării regionale prin investiții majore.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor în aprilie, deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB după primele trei luni ale anului, ajungând la 35,88 miliarde lei. Veniturile au crescut cu 15,8%, iar cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 22,7% în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel