"Cu toţii trebuie să ieşim din zona de confort şi să ne asumăm nişte riscuri, nişte responsabilităţi. Vorbesc aici despre stat care, prin intermediul Fondului, a decis să devină partenerul acestor antreprenori şi să preia din expunerea la risc pe care ei o au în acest moment în faţa băncilor. Există apoi o zonă de confort pe care băncile ar trebui să o părăsească. E clar că nu va mai fi ca perioada de dinainte de această criză. Băncile trebuie să devină mai active şi mai implicate în zona de business, de economie. De asemenea, antreprenorii trebuie să dea un test, pentru că ei împrumută aceşti bani. Ei vor trebui să dea aceşti bani înapoi, ceea ce înseamnă că responsabilitatea şi ideile cu care vor veni în faţa băncilor, având alături statul, trebuie să fie viabile, să genereze fluxuri de numerar viitoare suficiente pentru a putea da aceşti bani înapoi băncilor. Deci, trebuie să dăm cu toţii nişte teste, dar nu ştiu dacă suntem pregătiţi. Şi la Fond sunt nişte constrângeri legate de resurse, mai ales de resursa umană, pentru că este un număr foarte mare de cereri. Automatizarea proceselor încă este la un nivel incipient, dar măcar avem această speranţă că văzând şi făcând vom putea, până la urmă, să deservim aceste sector fără de care nu poate să ne fie mai bine nici acum, nici în alte momente", a explicat Păun, în cadrul unei videoconferinţe de specialitate, organizate joi.
Oficial BNR: Băncile sunt parte a soluţiei, nu a problemei
În viziunea analistului, programul IMM Invest reprezintă un test pentru toată lumea, după depăşirea etapei de verificare a posibililor beneficiari.
"IMM Invest e un test pentru toată lumea, pentru că, până la urmă, avem nişte idei pe masă de la care am plecat. Două dintre cele mai importante ar fi că factorul esenţial în dezvoltarea unei naţiuni mai ales în acest zile este clar antreprenoriatul, iar a doua idee este că acest antreprenoriat nu poate să dezvolte ceva fără a avea acces la finanţare şi la capital. Avem pe masă o posibilă schemă bună de facilitare a accesului la finanţare a IMM-urilor şi trebuie să dăm fiecare dintre noi un test. Deocamdată, am trecut de partea cea mai simplă a mecanismului, aceea prin care am verificat că 50.000 de posibili beneficiari au cerut şi îndeplinesc o condiţie minimală, de încadrare la categoria IMM. De aici încolo începe parte responsabilă şi partea dificilă. Acest test este dat în parteneriat între stat - bănci - antreprenori şi nu neapărat în această ordine", a spus Cristian Păun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...