Pe ce au fost cheltuiți 27,5 milioane de lei în starea de urgență
11 aug, 13:46, de  Matei Ion
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi entităţile subordonate au cheltuit 27,5 milioane de lei în perioada situaţiei de urgenţă, în principal pentru achiziţia de echipamente şi materiale de protecţie împotriva coronavirusului, potrivit raportului Curţii de Conturi privind gestionarea resurselor publice pentru combaterea pandemiei.
Virgil Popescu
Virgil Popescu

”În perioada 16.03-14.05.2020, în contextul epidemiei coronavirus COVID-19, la nivelul MEEMA şi a entităţilor subordonate/coordonate/aflate sub autoritatea acestuia au fost angajate achiziţii de materiale şi echipamente, în baza comenzilor emise şi a facturilor primite, în valoare de 27.520,9 mii lei, pentru care au fost efectuate plăţi în sumă de 24.241,5 mii lei, rămânând de plată suma de 3.279 mii lei; angajate şi efectuate cheltuieli de natura salarială reprezentând indemnizaţii nete în valoare de 392.185 mii lei, acordate pentru fiecare zi liberă, conform Legii nr. 19/14.03.2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ", se arată în raport.

Cu excepţia Conpet, unde prin bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020, rectificat, s-au alocat resurse pentru combaterea şi prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de urgenţă (200.000 lei) şi pentru cheltuieli de sponsorizare în domeniul medical şi sănătate (380.000 lei), în bugetele celorlalte entităţi verificate nu au fost prevăzute sume alocate distinct acţiunilor specifice stării de urgenţă.

De regulă, acestea au efectuat cheltuieli cu achiziţii de materiale, echipamente de protecţie, alimente, cazare, pe perioada stării de urgenţă, pentru prevenirea şi combaterea epidemiei de coronavirus, precum şi cheltuieli de natura salarială, din fonduri alocate prin bugetul aprobat pentru desfăşurarea activităţilor, fără a se constata depăşiri ale nivelului cheltuielilor aprobate prin Bugetul de venituri şi cheltuieli, susţin inspectorii.

Adrian Câciu: V-au amanetat pe toți și nu v-ați prins

La data controlului era evident că nu se putea depăşi nivelul cheltuielilor din bugetul propriu al operatorului economic dar, până la finele anului se impune rectificarea bugetului ţinând cont de aceste cheltuieli neprevăzute.

"La toţi operatorii economici verificaţi s-a constatat că achiziţiile publice de materiale şi echipamente necesare prevenirii şi/sau combaterii COVID-19 au fost, în general, efectuate prin atribuire directă sau prin procedura de "negociere fără publicare". Produsele achiziţionate au la bază facturi care au fost avizate de către persoanele împuternicite, sunt însoţite de note de recepţie, au fost înregistrate în contabilitate şi au fost plătite doar după ce au parcurs fazele legale de angajare, lichidare şi ordonanţare", potrivit documentului.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile Legii nr. 19/14.03.2020 a fost stabilită corect atât la nivelul ministerului, cât şi la Hidroelectrica, Transelectrica, CNCIR, SNAM.

"Au fost identificate şi unele erori privind evidenţa contabilă şi anume: - nereflectarea în conturile prevăzute de Planul de conturi a achiziţiilor de materiale în scopul prevenirii şi combaterii epidemiei de coronavirus - Covid -19, în perioada stării de urgenţă (Societatea Naţională a Apelor Minerale SA, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat SA, Hidroelectrica SA) şi a drepturilor de natură salarială acordate personalului esenţial aflat în izolare (CNTEE Transelectrica SA)", se precizează în raport.

În timpul acţiunii de control, au fost efectuate corecţii în evidenţa contabilă a entităţilor unde s-au constatat abaterile, respectiv înregistrarea ca şi cheltuială a sumei de 263.000 lei, reprezentând lucrări de natura investiţiilor, executate la clădirile aparţinând Hidroelectrica, pentru izolarea personalului consemnat la locul de muncă în perioada stării de urgenţă, sumă cu care trebuia majorată valoarea activelor. Au fost efectuate corecţii operativ.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ancheta NAVALNÎI. Rusia are mijloace "limitate"

Rusia are mijloace "limitate" de a ancheta cazul lui...

Beijing şi Washington în "RĂZBOI". Află ce s-a întâmplat

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un...

Cum sunt notați copii în timpul orelor online

Ca mai toate domeniile de activitate, școala este și ea...

Ciclonul din Mediterana a lovit Grecia

Furtuna Ianos, ciclonul din Mediterana, a lovit zona din...

OMV Petrom recunoaște că a redus producția de gaze

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze...

În 48 de ore TikTok și WeChat vor fi interzise în SUA

TikTok și WeChat vor fi înterzise peste 48 de ore pe...

Covid-19. Este oficial, Anglia a intrat în valul doi

Marea Britanie se află în al doilea val de Covid-19, a...

Incident la locuința ambasadorului SUA la Moscova

Un vehicul care era condus de un cetățean rus a forțat...

Covid-19. Rusia. Primul medicament vândut în farmacii

Rusia a aprobat primul medicament care va eliberat pe...

Cât de periculoase sunt mutațiile SARS-CoV-2

În filmele cu zombi, un ''mutant'' este o creatură...

Cine ar putea preda Educație Financiară în școli

Noul an școlar începe și cu implementarea programului...

Loteria Română intră în era digitală

Loteria Română şi Autoritatea pentru Digitalizarea...

Belarus închide granițele iar Polonia impune sancțiuni

Polonia ia în calcul instituirea de sancţiuni naţionale...

Christine Lagarde este NEMULȚUMITĂ! A criticat DUR

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine...

CNPP: În ce situații se SUSPENDĂ plata PENSIEI

În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă...

Transportatorii demarează proteste de amploare

Transportatorii rutieri de mărfuri se pregătesc de...

Franța. Ce se întâmplă cu munca de acasă

Munca de acasă rămâne foarte recomandată în această...

COVID-19: Londra face schimbă MAJORE de Anul Nou

Focurile de artificii organizate la Londra la trecerea...

Descoperire UIMITOARE! Viață pe VENUS? Experții sunt SIGURI

Investigatorul OZN-urilor, Nick Pope, crede că găsirea...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro