BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Actul normativ precizează clar că persoanele care vând polițe de asigurare false sunt pedepsiți conform Codului penal. Sub incidența aceluiași Cod vor intra și mecanicii care folosesc piese contrafăcute pentru repararea mașinile în service sau care vând componente second-hand ca noi.
Fiind emisă de o entitate (asigurătorul) care oferă un serviciu public (asigurarea obligatorie pentru RCA) și care se află sub supravegherea unei autorități publice (Autoritatea de Supraveghere Financiară), polița RCA este considerată un înscris oficial, în termenii Codului penal. Deci, cei care fac și vând asigurări false pot fi sancționați cu închisoarea de la șase luni la trei ani. La care se poate adăuga și infracțiunea de înșelăciune.
Nimeni nu scapă nepedepsit
Dacă știu că sunt false, nici cei care le cumpără nu scapă nepedepsiți, afirmă Avocatnet. Codul penal prevede o sancțiune chiar și pentru cei care se folosesc de polițele RCA false, respectiv închisoarea de la trei luni la trei ani sau amenda penală (e vorba de infracțiunea de uz de fals).
Citește și Asigurare RCA. Numai aceste firme pot încheia astfel de polițe
Mai departe, Legea RCA prevede ca infracțiune și "utilizarea în reparația vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafăcute și/sau falsificate de către unitățile reparatoare auto". Așadar, cei care folosesc în service-urile auto piese contrafăcute riscă să fie sancționați penal, mai exact, cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu o amendă. Reglementarea acestei infracțiuni o găsim în OG nr. 80/2000, unde scrie că vânzarea de piese contrafăcute reprezintă infracțiune și se pedepsește conform Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...