Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Raportul dintre exporturi și PIB a scăzut în ultimii zece ani, deși economia este ferm înscrisă pe un trend ascendent, avertizează un recent raport al Băncii Mondiale. „Unul dintre factorii cheie din spatele acestei scăderi este majorarea taxelor de import pentru inputurile intermediare cheie, care a dus la creșterea costurilor de producție, afectând competitivitatea producătorilor indieni pe piața internațională”, subliniază autorii documentului. „O reapariție a măsurilor protecționiste, inclusiv a barierelor tarifare și netarifare, limitează deschiderea Indiei”, anticipează experții BM.
Revenirea protecționismului
Din 2017, guvernul condus de Narendra Modi a început să majoreze taxele vamale, inversând un lung proces de deschidere care a demarat la începutul anilor 1990. În medie, importurile au crescut de la 13,4% în 2016 la 17,6, în 2019 și la 18,1% în 2022.
India are acum tarife mai mari decât majoritatea economiilor emergente comparabile. Aceste „bariere tarifare și netarifare afectează din ce în ce mai mult participarea Indiei la comerțul internațional”, subliniază raportul.
Politica promovată de New Delhi poate părea barocă, deoarece guvernului îi place să sufle când cald, când rece când vine vorba de politica comercială. De exemplu, India își propune să devină un producător important de telefoane mobile și, din 2016, a implementat mai multe planuri de stimulare pentru producătorii care se stabilesc în țară. În același timp însă, au fost majorate o serie de taxe vamale pentru diverse consumabile intermediare, care au afectat direct producătorii. Acest lucru „amenință competitivitatea sectorului în comparație cu țările care practică taxe vamale mai mici, precum China sau Vietnam”, explică raportul BM.
Efect negativ asupra angajării
Diluarea exporturilor în raport cu PIB are consecințe negative asupra pieței muncii. Astfel, proporția locurilor de muncă direct legate de exporturi a scăzut, trecând de la 9,5% din total în 2012 la 6,5% în 2020. Totuși, aceasta este una dintre nevoile economiei indiene: să ofere milioane de locuri de muncă necalificate tinerilor care nu sunt angajați din cauza nivelul scăzut al studiilor.
Care este remediul? Diversificarea exporturilor prin „dezvoltarea sectoarelor cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi textilele, producția de încălțăminte și produse din piele, care au generat în mod tradițional numeroase locuri de muncă, în special pentru femei”, explică Banca Mondială. Angajarea femeilor este unul dintre marile eșecuri ale economiei indiene. Doar 23% dintre femeile indiene au un loc de muncă sau își caută unul. Cifra este cu mult sub ratele de activitate ale altor țări emergente.
Ocazie ratată
Este momentul potrivit pentru această diversificare. În China, activitatea economică cu valoare adăugată scăzută s-a redus semnificativ pe măsură ce salariile au crescut. India ar dori să ocupe locul marelui său rival, dar reușește cu greu să recupereze cotele de piață pierdute de Beijing. „Bangladesh, Vietnam și chiar economiile dezvoltate precum Germania și Țările de Jos sunt principalii beneficiari ai cotei de piață în scădere a Chinei”, subliniază raportul.
Acest fenomen se reflectă, de exemplu, printr-o scădere a ponderii Indiei în exporturile mondiale de textile, îmbrăcăminte, produse din piele și încălțăminte. Totuși, ele au crescut de la 0,9% în 2002 la 4,5% în 2013 - chiar înainte de sosirea lui Narendra Modi la putere - înainte de a scădea în cele din urmă la 3,5% în 2022. Pentru comparație, Vietnamul a reprezentat 5,9% din exporturile globale în acest sector în 2022, față de 3% în 2013. Pentru Bangladesh, acesta a fost de 5,1% față de puțin peste 2% în urmă cu zece ani.
Și aici, creșterea taxelor vamale indiene a jucat un rol major în acest declin. Pentru industria textilă, tarifele medii au crescut cu 13 puncte procentuale din 2017, crescând semnificativ costurile de producție pentru producători. „Din cauza creșterii costurilor și a scăderii productivității, ponderea Indiei în exporturile de îmbrăcăminte a scăzut […], tocmai când China pierdea cota de piață de export”, notează raportul Băncii Mondiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...