Pensia de urmaș. Se elimină unele inechități
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Pensionari / Foto: Arhivă
Pensionari / Foto: Arhivă
Pe masa de lucru a deputaților se află o propunere legislativă care va elimina mai multe inechități printre care și pensia de urmaș, această modificare fiind deja adoptată de Senat.

Legea 263/2010 care reglementează sistemul unitar de pensii publice stabileşte și criteriile în baza cărora sunt plătite către beneficiari pensiile de urmaş cât și cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor, în funcţie de durata căsătoriei. 

Legea prevede că pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. 

Soţul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost cle cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus. 

Totuşi, în cazul unei căsătorii sub 10 ani, soţul supravieţuitor nu are dreptul Ia pensia de urmaş lucru care este inechitabil dat fiind că perioada de căsătorie nu ar trebui să fie un factor care incumbă asupra unui drept. 

Din datele statistice furnizate de către Casa Naţională de Pensii Publice, din numărul total de 4,8 milioane de pensionari aflaţi în plată in luna iulie 2021, aproximativ 0,48 milioane (10%) reprezintă pensiile de urmaş, iar pensia de urmaş medie lunară este de 814 lei. 

Astfel, în propunerea de modificare a Legii 263/2010, prevede că la articolul 85 se introduce un nou aliniat (3) care va avea următorul cuprins:

”(3) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 10 ani, dar cel puțin un an, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit coțului supraviețuitor se diminuează cu 0,58% pentru fiecare lunp, respectiv 7,0% pentru fiecare an de căsătorie care lipsește din durata de 10 ani”.

Citește și: Pensia de urmaș. O decizie a ICCJ pune lucrurile la locul lor

Există o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care pune lucrurile la locul lor în privința condițiilor în care se acordă pensia de urmaș. 

Concret, înalta instanță a stabilit, prin Decizia nr. 19/2022, că "în interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii". Decizia a devenit obligatorie, odată cu publicarea ei în Monitorul oficial.

Să descifrăm decizia ICCJ. La art. 85. alin. (1), Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. 

Ceea ce a contrariat a fost sintagma "vârsta standard de pensionare" prezentă în Legea pensiilor, ea devnind și motivul pentru care o casă de pensii din România a fost trimisă în judecată, deoarece a oprit acordarea pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Legea pensiilor prevede că persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul petrecut în aceste condiții.

Curtea de Apel a subliniat, în sesizarea trimisă ICCJ, că vârsta standard de pensionare reprezintă vârsta la care bărbații și femeile pot obține pensie pentru limită de vârstă, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege: "Curtea apreciază că trimiterea făcută de leguitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel