Pensia pentru limită de vârstă. Aceşti români pot primi bani în plus. Ce trebuie făcut
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ați lucrat în mai multe țări din UE? Este posibil atunci să dobândiți drepturi de pensie în fiecare dintre ele, informează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat. În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat, informează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 

Documentele necesare

 

Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare. Pentru detalii, contactați casa de pensii care vă va trata cererea.

 

Vârsta legală de pensionare

 

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta. Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

De aceea, vă recomandăm să aflați din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care ați lucrat, dacă schimbați data de la care doriți să vă pensionați. Dacă nu vă pensionați simultan, valoarea pe care o veți primi s-ar putea modifica. Pentru detalii și consiliere, adresați-vă casei de pensii din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: 

 

Perioadele de eligibilitate

 

În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE, ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel