Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
"Prezenta propunerea legislativă îşi propune sprijinirea persoanelor născute cu handicap grav care nu pot activa pe piaţa muncii, prin acordarea unei pensii de invaliditate care să le asigure un nivel de trai decent.
Astfel, conform Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), adoptată de către Comisia Europeană, la nivelul Uniunii Europene statele membre sunt invitate „(...) să definească măsuri de combatere în continuare a decalajelor în materie de protecţie socială pentru persoanele cu handicap pentru a reduce inegalităţile, inclusiv prin compensarea costurilor suplimentare legate de handicap şi prin eligibilitatea pentru accesul la prestaţiile de Invaliditate.
De asemenea. Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006 şi ratificată de România prin Legea nr.221/2010, stabileşte în sarcina statelor semnatare adoptarea unor de măsuri de îmbunătăţire continuă a condiţiilor de trai ale persoanelor cu dizabilităţi şi îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de trai, inclusiv prin asigurarea accesului egal al persoanelor cu dizabilităţi la programele de pensionare şi la beneficiile aferente.
Din nefericire, cele mai recente informaţii provenind de la Eurostat, poziţionează România sub media europeană în privinţa procentului de cheltuieli adresate persoanelor cu dizabilităţi. Mai mult decât atât, deficitul de personal specializat alocat îngrijirii la domiciliu a persoanelor cu dizabilităţi, numărul limitat de programe care să pună în valoare abilităţile acestora, cât şi valoarea infimă a indemnizaţiilor de handicap nu sunt în măsură să susţină participarea şi integrarea în societate a acestei categorii de persoane.
În acest context, deşi combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale ar trebui să fie unul dintre obiectivele majore ale statului român, la momentul actual un adult cu handicap grav are un venit lunar de 598 de lei, fapt ce subliniază că măsurile guvernamentale pentru combaterea sărăciei nu au avut rezultatele scontate ţinând seama că persoanele cu dizabilităţi nu îşi pot acoperi nevoile de bază.
Totodată, este important de menţionat faptul că ultima statistică actualizată la data de 29.03.2022 a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi ne arată că numărul total de persoane cu handicap grav, instituţionalizate şi neinstituţionalizate, este de 304.929 dintre care 45.272 sunt minori", explică iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare.
"De asemenea, în prezent, valoarea coşului minim este de 3.275 lei pe lună de persoană, recalcularea valorii coşului realizându-se în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.
Indiferent de venituri, persoanele cu handicap beneficiază de indemnizaţie lunară şi de buget complementar lunar. începând cu luna martie 2023, indemnizaţia de handicap grav este în valoare de 419 lei, iar bugetul complementar este de 179 lei. Astfel, prestaţia socială acordată adultului cu handicap grav va fi de 598 lei, iar pentru copilul cu handicap grav, aceasta este în valoare de 359 lei.
Având în vedere această situaţie, considerăm că persoanele care se nasc cu handicap grav şi nu pot activa pe piaţa muncii trebuie să beneficieze de o pensie de invaliditate decentă. În acest sens, acest demers legislativ se impune a fi adoptat cu atât mai mult cu cât integrarea pe piaţa muncii a acestei categorii de persoane reprezintă din nefericire un proces nefezabil, iar indemnizaţia lunară cât şi bugetul complementar acordat conform Legii nr.448/2006 nu sunt suficiente pentru a le asigura persoanelor care se nasc cu handicap grav un nivel de trai decent, raportat la coşul minim de consum pentru un trai decent.
Luând în considerare aspectele menţionate mai sus vă supunem spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă prezenta propunere legislativă ce vizează modificarea şi completarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii", se mai arată în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...