Pensii 2021. Cumpărarea vechimii în muncă. Termen modificat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Guvernul a modificat termenul limită până la care se poate cumpăra vechimea în muncă
Guvernul a modificat termenul limită până la care se poate cumpăra vechimea în muncă
Guvernul a modificat din nou temenrul până la care se poate cumpăra vechime în muncă printr-o nouă Ordonanță de Urgență. 

Termenul limită anterior era de 31 august însă conform OUG 8/2021, acesta a fost extins până la data de 1 septemrbie 2023.

Condiții pentru a putea cumpără vechime în muncă

Vechimea în muncă va putea fi cumpărată de persoanele interesate și după termenul de 31 august 2021 prevăzut inițial de OUG 163/2020 (încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai în perioada 28.09.2020-31.08.2021, iar în intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate – anunță CNPP la momentul respectiv). 
 
S-au modificat însă prevederile care limitau cumpărarea de vechime în muncă și completarea stagiului de cotizare la pensia de stat, astfel că noul termen este de 1 septembrie 2023. Această amânare vine că urmare a OUG 8/2021 privind stabilirea unui nou termen la care să între în vigoare nouă Lege a pensiilor (Legea 127/2019): 1 septembrie 2023.
 
Condiții pentru a putea cumpără vechime în muncă

Contractul de asigurare socială se poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:

- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

- nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;

- nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Citește și: Se fac ANGAJĂRI la Casele de pensii. Care este procedura

Trebuie accentuat faptul că cei care sunt deja pensionați nu mai pot cumpăra vechime în muncă.

Ce acte sunt necesare

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:
 
- actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
 
- declarația pe propria-răspundere;
 
- procura specială autentificată în condițiile legii și care trebuie să conțînă, în mod expres, datele de identificare ale mandantului și ale mandatarului, respectiv cel puțin: numele, prenumele, dată nașterii, adresa și CNP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel