Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Având în vedere prevederile art. 48 din Legea nr.223/2015 – Copiii au dreptul la pensie de urmaș în următoarele condiții:
a) până la împlinirea vârstei de 16 ani;
b) dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la lit. a) sau b).
În considerarea celor de mai sus, beneficiarii drepturilor de pensie de urmaș pot transmite documentele care fac dovada continuării studiilor prin e-mail, fax, poștă sau se pot depune direct la sediul Casei de Pensii Sectorială a M.A.I..
Facem următoarea precizare: în situația în care documentele sunt transmise în format electronic sau pe fax, beneficiarii sunt obligați la transmiterea acestora în original către Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. prin poștă sau se pot depune direct la sediul CPS din strada George Georgescu, nr. 3, sector 4, București în intervalul programului de lucru cu publicul de luni până joi 9-14, vineri 8.30-12.30.
ATENȚIE!
Singurele documente care fac dovada continuării studiilor sunt cele emise de către instituțiile de învățământ organizate potrivit legii, orice alt document sau declarație pe propria răspundere nu pot fi luate în considerare, informează Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.
Pensiile militare de stat sunt reglementate de Legea 223/2015, act normativ care reglementează în mod expres pensiile de serviciu.
În ceea ce privește cumulul acestei pensii cu alte venituri la articolului 76 din Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, în sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, prevăzuți la art. 48 lit. a) și b).
Totodată, la art. 14 din legea mai sus menționată se precizează că în sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmaș,
În înțelesul art 15 din aceeași lege, pensia de serviciu poate fi, pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parțială.
Astfel, pensia anticipată parțială este reglementată la art. 18 ca pensie de serviciu, fiind distinctă de pensia de invaliditate și cea de urmaș.
Așa cum se menționează la art. 76 de mai sus, acesta reglementează categoriile de persoane ce pot cumula pensia obținută în sistemul militar cu veniturile pentru care asigurarea este obligatorie, iar din analiză dispozițiilor art. 15 se observă că pensia anticipată parțială este considerată tot pensie de serviciu.
Așadar această normă stabilește tipurile de pensionari care pot cumula pensia în situația dată, respectiv în situația în care aceștia desfășoară activități pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, cu veniturile astfel obținute.
Prin urmare, întrucât la stabilirea dreptului de a cumula pensia de serviciu cu veniturile din salarii nu se face distincție între tipurile de pensie de serviciu, se înțelege că este permis cumulul pensiei anticipate parțiale cu veniturile provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, respectiv din contractul individual de muncă în sectorul privat.
Mai mult, în cuprinsul art. 72 din Legea 223/2015 nu este reglementat ca și cauză de suspendare a plății pensiei anticipate parțială desfășurarea de către titularul acesteia a unor activități din care obține venituri realizate din activități dependente, cum sunt cele aferente activității desfășurate în baza unui CIM, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Cu alte cuvinte, pensia anticipată parțială nu se suspendă ca urmare a cumulării cu veniturile obținute din salarii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...