Pensii militare. Cumulul pensiei cu alte venituri. Când și dacă se supendă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani mai mulţi pentru personalul militar și poliţişti
Bani mai mulţi pentru personalul militar și poliţişti
Pensiile militare de stat sunt reglementate de Legea 223/2015, act normativ care reglementează în mod expres pensiile de serviciu.

În ceea ce privește cumulul acestei pensii cu alte venituri la articolului 76 din Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, în sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:
 
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;

b) nevăzătorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;

d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, prevăzuți la art. 48 lit. a) și b).

Totodată, la art. 14 din legea mai sus menționată se precizează că în sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:

a) pensia de serviciu;

b) pensia de invaliditate;

c) pensia de urmaș,

În înțelesul art 15 din aceeași lege, pensia de serviciu poate fi, pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parțială.
 
Astfel, pensia anticipată parțială este reglementată la art. 18 ca pensie de serviciu, fiind distinctă de pensia de invaliditate și cea de urmaș.

Așa cum se menționează la art. 76 de mai sus, acesta  reglementează categoriile de persoane ce pot cumula pensia obținută în sistemul militar cu veniturile pentru care asigurarea este obligatorie, iar din analiză dispozițiilor art. 15 se observă că pensia anticipată parțială este considerată tot pensie de serviciu.

Așadar această normă stabilește tipurile de pensionari care pot cumula pensia în situația dată, respectiv în situația în care aceștia desfășoară activități pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, cu veniturile astfel obținute.

Prin urmare, întrucât la stabilirea dreptului de a cumula pensia de serviciu cu veniturile din salarii nu se face distincție între tipurile de pensie de serviciu, se înțelege că este permis cumulul pensiei anticipate parțiale cu veniturile provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, respectiv din contractul individual de muncă în sectorul privat.
 
Mai mult, în cuprinsul art. 72 din Legea 223/2015 nu este reglementat ca și cauză de suspendare a plății pensiei anticipate parțială desfășurarea de către titularul acesteia a unor activități din care obține venituri realizate din activități dependente, cum sunt cele aferente activității desfășurate în baza unui CIM, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Cu alte cuvinte, pensia anticipată parțială nu se suspendă ca urmare a cumulării cu veniturile obținute din salarii.

Citește și:

Pensionarii militari vor beneficia și ei de o nouă facilitate

Pe masa de lucru a deputaților se află o propunere legislativă care va modifica și completa articolului 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu completările şi modificările ulterioare. 

În expunerea de motive se spune că la ora actuală legea prevede că pensionarii militari pot primi taloanele de pensii doar Ia domiciliul lor din cauza unei interpretări restrictive a noţiunii de domiciliu ”aceasta nefiind extinsă şi asupra noțiunii de reşedință, fapt ce a dus la limitarea excesivă şi nejustificată a informării beneficiarilor de pensii militare de stat în privinţa documentului de plată a pensiei”.

La art. 67. (1) se spune că: ”Plata pensiei se face, în funcţie de opţiunea pensionarul prin mandat poştal, în cont curent sau în cont de card, în condiţiile stabilite prin convenţiile încheiate între casele de pensii sectoriale şi Compania Naţională "Poşta Română" - S.A. ori, după caz, între casele de pensii sectoriale şi bănci. (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia celorlalte drepturi băneşti pentru stabilirea şi plata cărora competenţa revine, potrivit legii, caselor de pensii sectoriale. (3) Casele de pensii sectoriale transmit lunar, Ia domiciliul beneficiarilor din România, prin Compania Naţională "Poşta Română" - S.A., taloanele de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care au optat beneficiarii acestora”.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel