Pensii. Sistem electronic de informare pentru beneficiari
10 aug, 10:57, de  Matei Ion
Transmiterea prin mijloace electronice a informaţiilor esenţiale privind situaţia conturilor personale ale participanţilor la fondurile de pensii private reprezintă un prim pas calitativ în creşterea transparenţei sistemului de pensii private prin digitalizare, a afirmat, luni, Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o declaraţie transmisă AGERPRES.
Beneficiarii vor fi informați electronic
Beneficiarii vor fi informați electronic

"Digitalizarea accentuată din ultimul deceniu şi contextul actual generat de pandemia cu COVID-19 au impus oferirea alternativei de transmitere a informărilor anuale din sistemul pensiilor private prin mijloace electronice, ca opţiune cerută în mod expres de participanţi, existând în acest sens numeroase solicitări adresate administratorilor de fonduri de pensii private. Mulţi participanţi şi-au modificat temporar reşedinţa şi utilizează frecvent poşta electronică în relaţia cu diferiţi furnizori de servicii, astfel încât în ultimii ani au întâmpinat dificultăţi în recepţionarea informării anuale prin intermediul serviciilor poştale. Drept urmare, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis modificarea prevederilor normei nr. 24/2015 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor administrate privat şi a normei nr. 25/2015 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative, în sensul acordării posibilităţii de transmitere a informării anuale privind activul personal prin mijloace electronice, conform opţiunii exprimate de participanţi", a declarat Armeanu.

În acest sens, noua prevedere vizează informarea participanţilor la sistemul privat de pensii într-un timp cât mai scurt.

"Prevederea vizează fondul problemei şi anume informarea efectivă a participanţilor prin creşterea gradului de recepţionare a informării anuale într-un timp cât mai scurt. Aceasta măsură a fost aşteptată de peste 10 ani şi reprezintă un prim pas important în digitalizarea sistemului de pensii private, prin modernizarea comunicării dintre administrator şi participant. Astfel, creşte atât gradul de interes faţă de participarea la fondurile de pensii private cât şi nivelul de informare cu privire la evoluţia activului personal, a fondului şi a situaţiei financiare a administratorului. Odată cu distanţarea socială şi perturbarea activităţii generată de epidemia cu virusul COVID -19 a crescut interacţiunea şi comunicarea la distanţă prin mijloace electronice şi utilizarea pe scară largă a acestor alternative de desfăşurare a activităţii. Temerile faţă de un nou mod de lucru şi vechile uzanţe au fost practic spulberate în câteva luni, de nevoia de adaptare pentru continuarea activităţii în condiţii optime", a explicat vicepreşedintele ASF.

Fonduri de pensii private obligatorii. Valoarea activelor, în creștere

Acesta a adăugat că digitalizarea a schimbat fundamentele desfăşurării multor activităţi din domenii diferite, atât în mediul industrial, cât şi în cel al vânzărilor sau al serviciilor financiare.

"În acest context, ASF a luat rapid măsuri pentru facilitarea interacţiunii cu entităţile reglementate şi consumatorii prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă, fără ca aceasta să împieteze asupra continuităţii şi coerenţei activităţii desfăşurate. Totodată, a adaptat Regulamentul nr. 11/2016 privind activitatea de control periodic şi inopinat în sensul creşterii interacţiunii digitale pentru a răspunde la noile provocări şi a permite desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă din perspectiva distanţării sociale. Digitalizarea a schimbat fundamentele desfăşurării multor activităţii din domenii diferite, atât în mediul industrial în condiţiile în care activităţile au fost automatizate şi sunt comandate de programe, cât şi în cel al vânzărilor sau al serviciilor financiare, contribuind la creşterea productivităţii şi totodată la modificarea semnificativă a structurii şi specializării salariaţilor", a spus Dan Armeanu.

Oficialul ASF a menţionat, totodată, că beneficiarii digitalizării pe piaţa financiară sunt intermediarii şi consumatorii care dispun de conturi online.

"Impactul digitalizării în domeniul financiar este notabil, în măsura în care astăzi vorbim de tranzacţionarea la distanţă pe mai multe pieţe simultan, în timp real sau de tranzacţionarea algoritmică. Beneficiarii digitalizării pe piaţa financiară sunt intermediarii şi consumatorii care dispun de conturi online, fie că ne referim la conturi bancare, de investiţii sau de pensii şi care au acces la informaţii actualizate, astfel încât deciziile să poată fi luate rapid şi în cunoştinţă de cauză, crescând numărul de operaţiuni şi gradul de intermediere financiară. În prezent, există chiar şi roboţi (digital chatbox) care oferă consiliere financiară pentru produse simple pe măsură ce inteligenţa artificială devine din ce în ce mai uzitată. Tehnologia digitală aduce oportunităţi pentru furnizorii de servicii financiare şi pentru consumatori, dar şi provocări cu privire la respectarea în permanenţă a confidenţialităţii datelor şi operaţiunilor", a subliniat Armeanu.

Vicepreşedintele ASF este de părere că nevoia de digitalizare a serviciilor financiare a devenit stringentă în contextul evenimentelor din ultima perioadă, iar "posibilitatea de transmitere prin mijloace electronice a informaţiilor esenţiale privind situaţia conturilor personale ale participanţilor la fondurile de pensii private reprezintă un prim pas calitativ în creşterea transparenţei sistemului de pensii private prin digitalizare".

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ancheta NAVALNÎI. Rusia are mijloace "limitate"

Rusia are mijloace "limitate" de a ancheta cazul lui...

Beijing şi Washington în "RĂZBOI". Află ce s-a întâmplat

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un...

Cum sunt notați copii în timpul orelor online

Ca mai toate domeniile de activitate, școala este și ea...

Ciclonul din Mediterana a lovit Grecia

Furtuna Ianos, ciclonul din Mediterana, a lovit zona din...

OMV Petrom recunoaște că a redus producția de gaze

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze...

În 48 de ore TikTok și WeChat vor fi interzise în SUA

TikTok și WeChat vor fi înterzise peste 48 de ore pe...

Covid-19. Este oficial, Anglia a intrat în valul doi

Marea Britanie se află în al doilea val de Covid-19, a...

Incident la locuința ambasadorului SUA la Moscova

Un vehicul care era condus de un cetățean rus a forțat...

Covid-19. Rusia. Primul medicament vândut în farmacii

Rusia a aprobat primul medicament care va eliberat pe...

Cât de periculoase sunt mutațiile SARS-CoV-2

În filmele cu zombi, un ''mutant'' este o creatură...

Cine ar putea preda Educație Financiară în școli

Noul an școlar începe și cu implementarea programului...

Loteria Română intră în era digitală

Loteria Română şi Autoritatea pentru Digitalizarea...

Belarus închide granițele iar Polonia impune sancțiuni

Polonia ia în calcul instituirea de sancţiuni naţionale...

Christine Lagarde este NEMULȚUMITĂ! A criticat DUR

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine...

CNPP: În ce situații se SUSPENDĂ plata PENSIEI

În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă...

Transportatorii demarează proteste de amploare

Transportatorii rutieri de mărfuri se pregătesc de...

Franța. Ce se întâmplă cu munca de acasă

Munca de acasă rămâne foarte recomandată în această...

COVID-19: Londra face schimbă MAJORE de Anul Nou

Focurile de artificii organizate la Londra la trecerea...

Descoperire UIMITOARE! Viață pe VENUS? Experții sunt SIGURI

Investigatorul OZN-urilor, Nick Pope, crede că găsirea...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro