BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Noua Lege a pensiilor care va intra în vigoare la 1 septembrie anul curent, prevede două categorii de persoane care se pot pensiona anticipat.
Una este reprezentată de românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, astfel:
- pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare, iar
- pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare
Cealaltă categorie de români care pot ieși mai repede la pensie, adică la 60 de ani, este reprezentantă de bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani.
Explicația ministrului Muncii
”Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.
Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Legat de același subiect, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a subliniat, la rândul său, că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.
"Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate. De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.
Eliminarea unor facilități
Referitor la acele condiții impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.
Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere față de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii", a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...