Pensionare. NU toate concediile sunt considerate VECHIME ÎN MUNCĂ
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care sunt concediile pentru copii
Care sunt concediile pentru copii
Codul Muncii prevede pentru fiecare angajat din România un concediu anual de cel puțin 20 de zile lucrătoare și care este considerat vechime în muncă. În această categorie intră și alte perioade în care, din diferite motive, justificate și recunoscute prin legislație, salariații pot absenta de la locul de muncă.

Sunt însă și perioade ce nu sunt luate în calcul la stabilirea vechimii în muncă. "Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă", subliniază Codul muncii. Iată lista concediile pentru care se plătesc contribuții de asigurăi sociale la sistemul public de pensii. 

1. Concediul de odihnă

Fiecare salariat trebuie să-și poată lua anual măcar 20 de zile libere, având dreptul la acestea prin Codul muncii, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare. Chiar și dacă sunt acordate (prin legi speciale sau prin contractul de muncă) mai multe zile de concediu de odihnă anual se aplică același principiu.

2. Concediul pentru incapacitate de muncă

El se acordă în baza unui certificat medical, iar durata lui fiind expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, chiar dacă e necontributivă. Pe perioada acestui concediu se acordă și o indemnizație pentru 183 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical. 

3. Concediile pe care le pot lua părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copiilor

Concediul de creștere, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie. 

 - pe durata concediului de risc maternal, acordat gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, se acordă o indemnizație de cel puțin 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia;

 - pentru concediul de maternitate indemnizația este de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni;

 - concediul paternal aparține exclusiv taților și este de cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului;

Citește și VECHIME în muncă. Se SCHIMBĂ datele de CALCUL

 - concediul de creștere a copilului poate fi acordat oricăruia dintre părinți pe o perioadă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap) și beneficiază de o indemnizația lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

 - concediul de acomodare pentru cei care adoptă este de cel mult un an, iar cuantumul indemnizației este de 1.700 de lei/lună.

 - concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, cu o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel