Pentagon - Putin ar putea să pună pe masă ”cartea” nucleară
Autor: Oana Pavelescu | 18 Martie 2022, 12:15
Vladimir PUtin / Foto: kremlin.ru
Vladimir PUtin / Foto: kremlin.ru
O agenție a Pentagonului apreciază că Vladimir Putin ar putea ajunge să-și joace cartea nucleară în cazul prelungirii rezistenței întâmpinată în Ucraina.

Este de așteptat ca președintele Vladimir Putin să amenințe cu folosirea armelor nucleare împotriva Occidentului dacă rezistența înverșunată a Ucrainei la invazia Rusiei va continua, epuizând forța trupelor și echipamentele convenționale, potrivit unei noi evaluări a Agenției de Informații a Apărării din cadrul Pentagonului. 

"Ocupația prelungită a unor părți din teritoriul ucrainean amenință să secătuiască efectivele militare rusești și să reducă arsenalul lor de arme modernizate, în timp ce sancțiunile economice consecvente vor arunca probabil Rusia într-o criză economică prelungită și în izolare diplomatică", a declarat generalul-locotenent Scott Berrier, directorul Agenției de Informații a Apărării, în noul său rezumat de 67 de pagini al amenințărilor la nivel mondial.

Combinația dintre sfidarea Ucrainei și sancțiunile economice va amenința "capacitatea Rusiei de a produce muniții moderne ghidate cu precizie", a spune Berrier în mărturia prezentată joi în cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților. 

"Pe măsură ce acest război și consecințele sale slăbesc încet-încet forța convențională a Rusiei", a adăugat Berrier, "Rusia probabil că se va baza din ce în ce mai mult pe descurajarea sa nucleară pentru a semnala Occidentul și pentru a-și proiecta puterea în fața publicului său intern și extern". 

Citește și: Câte bombe nucleare există la nivel mondial. Unde se află și care este cea mai puternică

Evaluarea sumbră a agenției Pentagonului cu privire la mizele mai largi ale războiului vine în ajunul unei convorbiri între președintele Joe Biden și președintele Chinei, Xi Jinping. Chiar dacă oficialii americani se străduiesc să discearnă poziția Chinei cu privire la război, Biden va cere ajutorul lui Xi pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt acestuia.

Invazie blocată

Putin a anunțat deja că a pus arsenalul nuclear rusesc în stare de alertă sporită. 

Spre deosebire de un raport privind amenințările globale publicat de mai multe agenții de informații săptămâna trecută, cu concluzii care au precedat invazia rusă, noul raport reflectă informațiile de marți. 

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat joi reporterilor că invazia este în mare parte blocată, Rusia bazându-se până acum pe mai mult de 1.000 de lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

"Eforturile SUA de a submina obiectivele Rusiei în Ucraina, combinate cu percepția sa că Statele Unite sunt o națiune în declin, ar putea determina Rusia să se angajeze în acțiuni mai agresive nu doar în Ucraina însăși, ci și mai larg în confruntarea sa percepută cu Occidentul", a declarat Berrier.

O motivație cheie pentru invazie, a spus el, este determinarea Rusiei "de a restabili o sferă de influență asupra Ucrainei și a celorlalte state din fosta Uniune Sovietică". 

El a adăugat că, "în ciuda unei rezistențe mai mari decât se anticipa din partea Ucrainei și a pierderilor relativ mari în fazele inițiale ale conflictului, Moscova pare hotărâtă să meargă mai departe prin utilizarea unor capacități mai letale până când guvernul ucrainean va fi dispus să accepte condiții favorabile Moscovei".

Ordinul lui Putin

Berrier a declarat că ordinul lui Putin din februarie prin care a pus forțele nucleare rusești în "serviciu special de luptă" se referă la "pregătiri sporite menite să asigure o tranziție rapidă la un statut de alertă mai ridicat în cazul în care situația o va cere".

Pe lângă faptul că urmărește să intimideze adversarii Rusiei, a spus el, acesta reflectă "opiniile doctrinare ale Moscovei cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice, non-strategice, pentru a constrânge un adversar" să purceadă la negocieri "care ar putea duce la încheierea conflictului în termeni favorabili Rusiei sau să descurajeze intrarea altor participanți atunci când progresul ofensiv al forțelor sale convenționale rusești pare că ar putea fi inversat sau conflictul se prelungește".

În ceea ce privește forțele convenționale, Berrier a declarat că eșecurile Rusiei de până acum în Ucraina pun sub semnul întrebării lăudăroșeniile lui Putin cu privire la capacitatea armatei sale de a descuraja sau de a învinge amenințările cu "avioane de vânătoare de generația a cincea, sisteme de rachete de apărare aeriană și de coastă de ultimă generație, noi nave de suprafață și submarine, tancuri avansate, artilerie modernizată, precum și comandă și control militar și logistică îmbunătățite".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe