Conform contractului, General Atomics are ca misiune dezvoltarea unor drone cu rachete aer-aer, o noutate absolută. În prezent, aparatele de zbor fără pilot sunt folosite cu precădere pentru strângere de informații, supraveghere, recunoștere, război electronic și lovituri la sol. Dar lucrurile se schimbă odată cu noul rol atribuit dronelor, și anume acela de "însoțitor loial" al viitoarelor avioane de luptă din generația a șasea.
Mai bun decât un pilot
În 2016, un experiment realizat, în colaborare cu compania Psibernetix, de US Air Force Research Laboratory (AFRL), a demonstrat că un agoritm de inteligență artificială (numit Alpha) ar putea oferi unei drone capacitatea de a se angaja în lupte aeriene. Ulterior, DARPA, agenția de inovare a Pentagonului, a organizat competiția "AlphaDogFight", în cadrul căreia un algoritm de inteligență artificială dezvoltat de Heron Systems s-a dovedit mai bun decât un pilot de F-16 în cinci bătălii aeriene simulate. Acest rezultat a determinat Pentagonul să solicite, anul trecut, un buget de 22 milioane de dolari pentru continuarea programului "Longshot".
De fapt, acest program se baza pe conceptul "Flying Missile Rail" (FMR) dezvăluit în 2017 de DARPA, care presupunea dezvoltarea unui avion autopropulsat echipat cu două rachete AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) și capabil să zboare timp de aproximativ douăzeci de minute la Mach 0,9 după ce a fost lansat de un avion de luptă "gazdă".
Trei pretendenți
În februarie 2021, programul LongShot a fost lansat oficial prin atribuirea de contracte către General Atomics, Northrop Grumman și Lockheed-Martin pentru lucrări de proiectare preliminară.
"Obiectivul este de a dezvolta un nou avion de zbor fără pilot capabil să extindă în mod semnificativ razele de angajare, sporind eficacitatea misiunii și reducând riscurile pentru avioanele cu echipaj", a explicat DARPA la acea vreme, pentru care acest program ar "schimba paradigma luptei aeriene", permițând unui avion de luptă să își multiplice puterea de foc și să doboare ținte de la o distanță sigură, adică din afara razei de acțiune a rachetelor adverse.
Un obiectiv bine conturat
După aproape doi ani, DARPA a acceptat propunerea General Atomics... care, de altfel, lucra deja la o dronă cu capacități aer-aer cu proiectul său "Defender", prezentat în 2019.
"General Atomics a câștigat un contract pentru a dezvolta conceptul DARPA pentru operațiuni de luptă aeriană disruptive cu ajutorul unei drone aeriene care poate transporta arme aer-aer. Conceptul are ca scop creșterea semnificativă a razei de angajare și a eficienței misiunii actualelor avioane de luptă și rachete aer-aer de a patra generație", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, C. Mark Brinley.
De precizat că acest aparat nu va fi utilizat doar pe avioane de luptă, ci și pe bombardiere. Pentru anul fiscal 2024, DARPA a solicitat un buget de 44 de milioane de dolari pentru a-i continua dezvoltarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...