Pentru CE Oltenia luminiţa de la capătul tunelului sunt centralele solare şi pe gaz

Autor: Matei Ion
Data publicării:
CE Oltenia
CE Oltenia
Proiectele noi pe care le pregăteşte Complexul Energetic Oltenia reprezintă luminiţa de la capătul tunelului în sectorul producţiei de energie din România, unde de foarte mult timp nu s-a mai făcut nimic, a arătat Sorin Elisei, senior manager în cadrul Deloitte România, într-o conferinţă de profil.

"Cred că proiectele Oltenia şi faptul că planul de restructurare a fost aprobat sunt din punctul meu de vedere luminiţa de la capătul tunelului, într-un sector unde lucrurile au stagnat de foarte mult timp", a spus Elisei, miercuri, în cadrul ZF Energy Summit.

Acesta a remarcat, totuşi, că România nu şi-a asumat un document oficial privind renunţarea totală la cărbune şi au existat doar declaraţii în acest sens, care arătau că acest lucru se va întâmpla în 2032.

"România trebuie să-şi asume oficial, fie prin Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice actualizat, fie printr-un alt document, că renunţăm la cărbune. Nu avem până acum o hârtie oficială în acest sens şi banii din Fondul pentru Tranziţie Justă nu vin până ce acest document nu este asumat", a subliniat reprezentantul Deloitte.

În opinia sa, această declaraţie va fi semnată şi asumată, pe măsură ce planul de restructurare a CEO se va concretiza.

OMV Petrom şi Tinmar vor fi partenerii Complexului Energetic Oltenia în 9 dintre cele 10 proiecte ale companiei de realizare a unor noi centrale solare şi pe gaz, a anunţat Lăcrămioara Diaconu Pinţea, membru în board-ul CE Oltenia, în aceeaşi conferinţă.

Criza energetică la noi și în Europa: TOATE măsurile sunt INSUFICIENTE

"Finanţarea din Fondul de Modernizare ne asigură o proporţie importantă, 70% pentru fotovoltaice şi 50% la centralele pe gaze în ciclu combinat. În rest suntem în discuţii cu două sindicate bancare pentru toate investiţiile şi, în plus, vom avea contribuţia CE Oltenia şi a unor investitori privaţi pe care i-am identificat în 9 din 10 proiecte pe care le avem", a spus Pinţea.

Ea a menţionat OMV Petrom, care este implicată în patru proiecte de energie solară, unde acţionariatul va fi 50%-50% cu CE Oltenia, şi Tinmar, unde acţionariatul va fi 55% Tinmar şi 45% CE Oltenia.

"Urmează să semnăm contractele cu ei în câteva săptămâni, astfel încât să înfiinţăm acele companii de proiect la jumătatea anului curent. Ne aşteptăm să obţinem autorizaţiile de construcţie la începutul anului viitor, care vor fi urmate de deschiderea şantierului. Deocamdată lucrăm la obţinerea finanţării şi atragerea de parteneri", a mai spus ea.

Proiectul pentru care CE Oltenia mai caută parteneri este realizarea unei centrale pe gaz la Işalniţa. Procesul va fi relansat săptămâna viitoare, cu anunţ în presa locală şi internaţională.

Ţinta este ca noile centrale, cu o putere totală de 2.000 de MW, să fie puse în funcţiune în 2024, cele solare, şi 2026, cele două centrale pe gaz, Işalniţa şi Turceni, a completat Pinţea.A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik

pixel