Pentru ce poți cere despăgubiri de la angajator

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Angajații pot cere despăgubiri pentru condiții precare
Angajații pot cere despăgubiri pentru condiții precare
Este știut că angajatorii trebuie să plătească despăgubiri angajaților care se îmbolnăvesc din cauza condițiilor necorespunzătoare de la locul de muncă însă mai există și alte situații în care aceștia trebuie să acorde compensații.

Vorbim despre faptul că angajații au dreptul la securitate și sănătate în muncă, prevederi care se regăsesc în Codul muncii.

"Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă, precum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără nicio discriminare", stipulează Codul muncii.

Angajații pot reclama în instanță nerespectarea cerințelor prevăzute de legea muncii. De pildă, Tribunalului București a dat anul trecut o decizie prin care un angajat al statului a câștigat procesul contra angajatorului său pe tema condițiilor de muncă necorespunzătoare. I s-a recunoscut dreptul la despăgubiri de peste 14.000 de euro, sumă care continuă să crească lunar, până când condițiile de muncă se vor ameliora, scrie avocat.net.

Decizia aceasta constituie un precedent în cazul angajaților care muncesc în condiții improprii precum spații spații neadecvate, cu riscuri pentru sănătatea lor fizică și psihică. Și nu doar pentru salariații statului, ci și pentru cei care lucrează pentru firme private.

Munca la negru. Turcan: S-au dat amenzi, dar ANAF nu colectează suficient

Important de precizat este faptul că angajatul care vrea să-și facă dreptate în instanță nu trebuie să dovedească neapărat că a suferit un prejudiciu fizic, din cauza condițiilor proaste de la locul de muncă, că a ajuns să sufere de o boală profesională, ca să poată obține despăgubiri de la angajator. Potrivit instanței, în speța de mai sus, angajatorul e obligat să prevină apariția unor boli profesionale, așa că nu trebuie să se instaleze efectiv o condiție ce poate fi încadrată ca boală profesională ca să antrenăm cumva răspunderea angajatorului.

"Tribunalul apreciază că nu este necesar ca reclamantul să dovedească instalarea unor asemenea afecțiuni (deși a prezentat un document medical din care rezultă că prezintă deja afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale), având în vedere că obligația angajatorului de a asigura condițiile optime de lucru pentru angajații săi are drept scop tocmai prevenirea instalării unor astfel de afecțiuni, iar ignorarea și încălcarea prevederilor legale în domeniu, deși avea cunoștință încă din cursul anului 2015 despre situația biroului 209, fără a face dovada chiar și a faptului că a făcut minime demersuri pentru suplimentarea spațiului de lucru, conduce la concluzia că acestuia aparține culpa în producerea unui eventual prejudiciu moral sau material", a motivat instanța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik

pixel