Percheziții, persoane reținute: Fuga lui Carlos Ghosn face valuri
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Plecarea din Japonia rămâne încă nedeslușită
Plecarea din Japonia rămâne încă nedeslușită
O serie de percheziții s-au desfășurat, joi, la domiciliul ocupat provizoriu de Carlos Ghosn la Tokyo și mai multe persoane au fost reținute în Turcia, unde a fost deschisă o anchetă pentru a stabili cum a reușit fostul partron al grupului Renault-Nissan să fugă în Liban, trecând prin Istanbul.

Carlos Ghosn este suspectat de procurorii japonezi că s-ar fi folosit de al doilea pașaport francez care se afla în posesia lui. Televiziunile nipone au difuzat imagini cu inspectori intrând în casa din Tokyo unde a locuit fostul patron până la misterioasa lui fugă. Între timp, poliția turcă a reținut șapte oameni, inclusiv patru piloți, despre care se crede că au fost implicați în fuga lui Ghosn.

Fostul director general al Renault-Nissan se află de luni la Beirut, unde a ajuns la bordul unui avion privat venind de la Istanbul. Ghosn intenționează, de asemenea, să organizeze o conferință de presă în capitala libaneză.

Circumstanțele plecării surpriză a omului de afaceri rămân destul de incerte, ofițeri ai biroului de procurori din Tokyo exploatând toate datele disponibile, inclusiv imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la intrarea în locuința lui Ghosn și din cartier, dar și informațiile obținute de la persoanele cu care fugarul a intrat în contact pe durata șederii în capitala Japoniei.

Citește și Fostul șef al Nissan a fugit în Liban și acuză Japonia de persecuții

Carlos Ghosn, care deține trei naționalități - franceză, braziliană și libaneză -, nu va fi extrădat dacă vine în Franța, pentru că Franța nu își extrădează cetățenii, a declarat, printre altele, secreterul de stat al Economiei, Agnes Pannier-Runacher. În privința pașapoartelor, trei dintre acestea (francez, libanez și brazilian) sunt păstrate de avocați într-un loc special. Totuși, în virtutea unei decizii excepționale a tribunalului, Ghosn a primit un al doilea pașaport francez, ținut într-o cutie, al cărui cod era cunoscut tot de avocații săi.

Acest document i-a permis lui Ghosn să efectueze deplasări în interiorul Japoniei. Dacă i s-ar fi cerut un act de identitate, fostul patron trebuia să-și sune avocatul care ar fi comunicat polițistului codul cutiei. Prin urmare, se bănuiește că Ghosn ar fi folosit ”un mijloc ilegal” pentru a ieși din Japonia, adică fie o identitate falsă, fie ar fi reușit să scape de controalele obișnuite.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepția acestuia că este maltratat de către sistemul judiciar din Japonia și că acolo nu poate primi o judecată corectă din moment ce există o "prezumție de vinovăție"."Nu am fugit de justiție – am fugit de injustiție și persecuție politică", a spus Carlos Ghosn într-o declarație prin email pentru presa americană. Rata de condamnare în Japonia este de 99%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel