Pericolele dietei vegane. O opțiune de viață riscantă
Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Vegetarianismul, o opțiune cu multe riscuri
Vegetarianismul, o opțiune cu multe riscuri
Dieta vegană tinde să devină o modă în ultimii ani, fiind invocate presupuse beneficii pe care un asemenea regim alimentar le aduce. În paralel însă, încep să fie documentate pericolele pentru sănătate pe care acest regim alimentar le presupune. Lipsa alimentelor de origine animală nu poate fi compensată întotdeauna prin nutrienți vegetali, astfel învât vegetarienii sunt nevoiți să recurgă la tot felul de suplimente alimentare pentru a preveni afecțiuni severe. Astfel, aserțiunea că dieta vegană este mai sănătoasă este doar un mit, singura justificare solidă fiind doar una de ordin etic, anume refuzul de a te hrăni cu carnea unor animale ucise.

În primul rând, obținerea necesarului de proteine din resurse vegetale duce la ingestia în cantități mai mari de lectine, substanțe care prezente în exces duc la o permeabilitate mai mare a tractului intestinal, asociată deseori cu vărsături și diaree, se arată în studii realizate în SUA. Legat tot de proteine, dieta vegană presupune un consum mare de soia, ca alternativă la carne, dar soia sub formă procesată, precum tofu sau laptele de soia, produce perturbări hormonale importante, care se manifestă prin cantități mai mari de hormon tiroidian și de estrogen produse de corpul uman,

Un element care nu poate fi compensat prin hrană vegetală este fierul. Chiar dacă sunt plante care îl conțin în cantități mari, fierul de origine vegetală este mai greu absorbit de corpul uman astfel că este necesară recurgerea la suplimente farmaceutice pentru a evita anemia, mai ales în cazul femeilor tinere. O problemă similară este legată și de zinc, a cărui obținere prin dieta vegană este dificilă.

Citește și: McDonald's se reorientează și devine vegetarian

Un alt studiu, realizat la Harvard, a arătat că vegetarienii au probleme mari legate de lipsa vitaminei B12, probleme care pot deveni din ce în ce mai grave până în punctul în care sunt ireversibile: furnicături în mâini și picioare, dificultăți legate de echilibru în mers, anemie, limba umflată, dificultăți în gândire sau pierderi de memorie, senzația accentuată de oboseală.

Pe de altă parte, pentru a compensa lipsa proteinelor, vegetarienii au tendința să consume carbohidrați în exces, obicei care duce la alte probleme, precum variații ale nivelului zahărului din sânge sau boala ficatului gras. 

La fel de severe pot fi consecințele pe plan psihologic. Fără acizii grași omega-3 din pește, veganii sunt mai predispuși la depresii. De asemenea, mulți vegetarieni au căpătat orthorexie, o tulburare psihologică ce se manifestă prin preocuparea excesivă, patologică pentru o alimentație sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel