BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Doina Pârcălabu a vorbit despre aceste perioade care, potrivit legii, nu sunt luate în considerare la calculul pensiei și, firește, la recalcularea acestor venituri destinate seniorilor României.
„Așa cum e scris textul de lege, cei care au lucrat după momentul în care au primit prima decizie de pensie nu vor fi luate acele perioade în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru puncte de stabilitate. Sumele încasate ca venituri salariale constituie motiv de recalculare a pensiei... acel surplus ca să spun așa.
O explicație pe care eu o găsesc este și aceea de a stimula rămânerea în activitate înainte de a lua decizia să te pensionezi plecând și de la acest beneficiu”, a spus Doina Pârcălabu într-o intervenție la postul e televiziunea RealitateaTV.
În opinia ei, anul acesta nu va mai exista o nouă majorare a pensiior în afara celei din septembrie, care va veni în urma recalculării.
„Eu cred că nu este o temă care poate să fie luată în discuție. Să se facă recalcularea, să vedem în ce măsură acele inechități sunt eliminate și abia după să lăsăm sistemul să se așeze, legea să-și producă efectele în totalitatea ei și abia după aceea, după regula generală, se vor face majorări de pensii pentru că în legea 360 este indicată regula generală și atunci pensionarii pot să-și facă calcule și să putem să invocam acel principiu după care funcționează legea sistemului public”, a explicat Doina Pârcălabu.
În schimb, vor fi luate în calcul sporurile și orele suplimentare, după cum a anunțat actual șef al CNPP, Daniel Baciu.
„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Baciu.
”Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulată în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a adăugat șeful CNPP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...