Peskov explică diferența între aderarea Ucrainei la NATO și cea a Finlandei și Suediei
Autor: Oana Pavelescu | 16 mai, 14:33
Ankara, despre aderarea Suediei şi Finlandei la NATO: Nu este posibil niciun progres fără măsuri / Foto
Ankara, despre aderarea Suediei şi Finlandei la NATO: Nu este posibil niciun progres fără măsuri / Foto
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că posibila intrare a Ucrainei în NATO ar putea duce la o dispută teritorială între Rusia și un stat care face parte din alianță. 

Pe de altă parte, Rusia nu are dispute teritoriale cu Suedia și Finlanda, care intenționează să se alăture alianței, a explicat Peskov.

În timpul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmărește "foarte îndeaproape" extinderea planificată a NATO și că "există motive pentru o analiză foarte profundă a posibilelor consecințe". Kremlinul este convins că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu va consolida și nu va îmbunătăți "arhitectura de securitate de pe continentul nostru", scrie presa rusă.

"Nu avem dispute teritoriale nici cu Finlanda, nici cu Suedia. În timp ce Ucraina ar putea deveni potențial membră a NATO, iar atunci Rusia ar avea o dispută teritorială cu un stat care participă la alianță, ceea ce implică riscuri uriașe pentru întregul continent", a declarat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că aceasta este o "problemă serioasă" care "provoacă îngrijorare" în Rusia. "Vom urmări cu mare atenție care vor fi consecințele acestei aderări a Finlandei și Suediei la NATO din punct de vedere al aplicării, din punctul de vedere al securității noastre, care trebuie să fie asigurată într-un mod absolut necondiționat", a spus el.

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Suedia și Finlanda și-au exprimat dorința de a adera la NATO după invazia rusă din Ucraina. 

Finlanda a confirmat pe 15 mai, oficial, decizia de a adera la NATO. În aceeași zi, Partidul Social-Democrat, aflat la putere în Suedia, a anunțat că va depune, de asemenea, eforturi pentru ca această țară să intre în NATO. Dacă această cerere va fi aprobată, autoritățile suedeze se vor opune desfășurării de arme nucleare și de baze permanente pe teritoriul lor. 

Ministerul rus de Externe a amenințat că intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu va rămâne fără o "reacție politică". 

Statele Unite au promis că vor sprijini Finlanda și Suedia în cazul unui atac împotriva lor înainte de aderarea la NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe