Pesta porcină scumpește cârnații de grătar ai europenilor

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Cârnații de grătar se scumpesc în această vară
Cârnații de grătar se scumpesc în această vară
Europenii ar putea fi nevoiţi să plătească mai mult pentru cârnaţii de grătar în vara acestui an, din cauza pestei porcine care decimează şeptelul de porci în cealaltă parte a globului, transmite Bloomberg. 

Fermierii din China şi ţările vecine se confruntă cu o epidemie de pestă porcină africană, ceea ce stimulează cererea pentru importurile de carne de porc. Producătorii de carne de porc din Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial, se numără printre principalii câştigători în acest an, vânzările spre China înregistrând o creştere de 43% în primele cinci luni ale acestui an. 

Deşi această creştere este o veste bună pentru crescătorii de porci, ea este responsabilă şi pentru creşterea preţurilor la cârnaţii de grătar pentru europeni. Un indicator care măsoară preţul la carnea de porc în Danemarca este la cel mai ridicat nivel de după 2017 iar un indicator similar din Spania este la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. În Franţa, o asociaţie a măcelarilor şi procesatorilor susţine că piaţa cărnii de porc este în criză, avertizând că mulţi membri ai asociaţiei renegociază preţurile cu retailerii pentru a acoperi costurile în creştere. 

Citește și: Cinci noi focare de pestă porcină în sudul României

Creşterea preţurilor la angro nu se reflectă imediat la casele de marcat ale supermarketurilor, aceste majorări ar putea face magazinele mai reticente să scoată la vânzare cârnaţii de grătar în perioada verii. 

"În sezonul grătarelor, tradiţional există oferte de carne ieftină de porc în încercarea de a-i atrage consumatori în magazin. Nu vom vedea nimic similar cu nivelul pe care îl vedeam de obicei" susţine Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira. 

Rezidenţii UE se numără printre cei mai mari consumatori de carne de porc din lume însă preţurile ar putea rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă. Potrivit prognozelor Comisiei Europene, exporturile blocului comunitar ar urma să crească cu 12% în acest an şi anul următor în condiţiile în care China va cumpăra mai mult iar consumul intern se va reduce pe măsură ce unii cumpărători vor alege opţiuni mai ieftine precum carnea de pui. 

Impactul epidemiei de pestă porcină din China asupra preţurilor globale la carnea de porc "este posibil să continue pentru mai mult luni" a apreciat recent Ministerul francez al Agriculturii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel