Peste 30% din energia globală va fi produsă din surse eoliene și solare până în 2030

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt șanse reale ca până la sfârșitul deceniului energia produsă de parcurile solare și eoliene să producă o parte considerabilă din energie consumată la nivel mondial.

Faptul că ca până în 2030 energie eoliană și solară o să fie responsabile pentru mai mult de o treime din electricitatea mondială arată că sectorul energetic poate realiza schimbările necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale, se arată într-un raport publicat joi de Institutul Rocky Mountain (RMI), transmite Reuters.

Sultan al-Jaber, preşedintele viitoarei Conferinţe ONU pentru Climă (COP28), ceruse triplarea generării de energie regenerabilă până în 2030 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi îndeplinirea obiectivelor climatice.

Creşterea exponenţială a sectorului înseamnă că proiectele de energie solară şi eoliană ar urma să genereze cel puţin 33% din electricitatea globală, în creştere de la un nivel de aproximativ 12% în prezent, ceea ce va duce la scăderea folosirii combustibililor fosili şi la o energie mai ieftină, se arată în raportul RMI.

RMI, o organizaţie non-profit din SUA axată pe energia verde, a efectuat cercetarea în parteneriat cu Bezos Earth Fund, un fond de 10 miliarde de dolari creat de proprietarul Amazon, Jeff Bezos.



Prețul energiei solare se va înjumătății în viitor

 

Costul energiei solare, care este deja cea mai ieftină formă de producere a electricităţii, va scădea la 20 dolari per MWh, de la aproximativ 40 dolari per MWh în prezent, deoarece din ce în ce mai multe proiecte sunt lansate şi se îmbunătăţesc economiile de scară, se arată în raport.

"Beneficiul implementării rapide a energiei regenerabile este o mai mare independenţă şi securitate energetică, plus scăderea preţului electricităţii pe termen lung", a apreciat Kingsmill Bond, de la RMI.

 

Atuurile României pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă

 

România are planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile. Aceasta în contextul în care pe teritoriul țării noastre a fost dezvoltat cel mai mare parc eolian pe uscat. Astfel, aceste tendințe sunt facilitate de o capacitate semnificativă şi diversificată de a produce energie din surse regenerabile.

Planificarea integrată a utilizării terenurilor permite identificarea zonelor cu o valoare scăzută a biodiversităţii pentru proiectele de energie regenerabilă, păstrând, în acelaşi timp, habitate de mare valoare, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Consiliul informal de Mediu din Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel