Peste 400 de obiective energetice ucrainene, avariate în ultimele 10 zile în urma atacurilor ruseşti
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie. Foto: Pexels.com
Energie. Foto: Pexels.com
Infrastructura energetică a Ucrainei este lovită de bombardamentele ruseşti.

Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a declarat, vineri, că peste 400 de obiective din 16 regiuni ale Ucrainei au fost avariate în urma bombardamentelor ruseşti din ultimele 10 zile. "Armata rusă a stabilit sectorul nostru energetic drept una dintre ţintele cheie ale atacurilor sale. Adică bombardarea instalaţiilor care produc energie electrică, atacurile asupra sistemelor de distribuţie a energiei electrice, adică a liniilor electrice, datorită cărora fiecare dintre noi are lumină în casă.

În perioada 10-20 octombrie, peste 400 de obiective din 16 regiuni ale ţării noastre au fost avariate de bombardamente, inclusiv zeci de obiective energetice" - a declarat Şmihal. De asemenea, potrivit premierului ucrainean, instalaţiile energetice ale ţării sunt supuse constant şi atacurilor cibernetice.

Totodată, Denis Şmihal a mai precizat că aproape toate teritoriile controlate de Ucraina sunt asigurate cu energie electrică. "În prezent, 99% dintre aşezările în care nu există electricitate în mod permanent sunt fie teritorii ocupate, fie din apropierea zonelor ostilităţilor şi unde nu există oportunităţi de a face reparaţii" - a subliniat premierul, potrivit Rador.

 

Miniştrii apărării rus şi american au discutat despre Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice

 

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său american Lloyd Austin, a anunţat Moscova, aceasta fiind a doua discuţie între cei doi oficiali de la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

''Mai multe chestiuni de actualitate privind securitatea internaţională, printre care situaţia din Ucraina, au fost abordate'' în această discuţie, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Într-un comunicat separat emis de Pentagon se menţionează că, în discuţia avută cu ministrul Şoigu, secretarul american al apărării Lloyd Austin a subliniat ''importanţa menţinerii canalelor de comunicare" în contextul războiului din Ucraina. Pentagonul nu a oferit alte detalii despre convorbirea celor doi responsabili.

Dar, tot potrivit Pentagonului, Lloyd Austin a avut de asemenea o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pe care l-a asigurat din nou asupra ''angajamentului de neclintit al Statelor Unite de a susţine capacitatea Ucrainei de a contracara agresiunea din partea Rusiei''.

Ministrul american a subliniat de asemenea ''sprijinul comunităţii internaţionale'' faţă de Ucraina şi în special susţinerea ''în viitor a capacităţii sale de a se apăra''.

Ultima discuţie telefonică între Austin şi Şoigu după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie a fost pe data de 13 mai, urmată şase zile mai târziu de o discuţie tot prin telefon între şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, şi şeful Statului Major american, Mark Milley.

Relaţiile ruso-americane s-au deteriorat continuu de la începerea invaziei ruse în Ucraina, ţară susţinută de atunci militar şi financiar de SUA, ajutor care în viziunea Rusiei contribuie la prelungirea conflictului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vinerea trecută că încă nu a decis dacă va participa în noiembrie la summitul G20 din insula indoneziană Bali şi că nu vede ''necesitatea'' unei întrevederi cu omologul său american Joe Biden, care afirmase anterior că nu vede ''vreo raţiune'' de a se întâlni acum cu Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel