Petre Daea, nemulțumit de producția de pește din România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
România are 700.000 de ha de luciu de apă
România are 700.000 de ha de luciu de apă
România produce extrem de puţin pe cele 700.000 de hectare de luciu de apă pe care le deţine, iar acest sector s-a rupt pur şi simplu de dinamica zilei, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la un eveniment de promovare a măsurilor din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).

"În domeniu, pe cele 700.000 de hectare de luciu de apă pe care le are România, producem extrem de puţin. (...) Acest sector s-a rupt pur şi simplu de dinamica zilei. Fermele vegetale au crescut, s-au dezvoltat, s-au mobilat, au primit fonduri, altă tehnică, alte rezultate, alt confort financiar, altă situaţie economică, un alt confort social. Aici lucrurile merg mai încet, iar lucrurile s-au rupt", a spus Daea.

El a afirmat că sectorul piscicol a fost abandonat în ultima perioadă, iar absorbţia banilor europeni este destul de scăzută, deşi în ultima perioadă "lucrurile s-au dezgheţat, dar numai la mal".

Citește și: Discuție încinsă despre cormorani la Parlament. ”Mănâncă mai mult pește decât oamenii”

"Ştiu domeniul, sectorul şi îl ştiu bine. (...) Din nefericire, sectorul a fost abandonat, iar suferinţa în sector s-a cuibărit. Folosesc aceste metafore pentru a da bine, pentru a da contur celor spuse de mine şi a atrage seva de interes şi a acelora care nu au contingenţa în domeniu şi nici nu au interes pentru a se dezvolta domeniul. (...) Aici, astăzi, în dialogul pe care îl veţi purta, trebuie să vedem ce facem în continuare în domeniu, cu ce bani, în aşa fel încât, până la croirea noii politici în domeniu, să putem să valorificăm resursele pe care le avem, sursele de finanţare pe care le punem la dispoziţie, dar mai cu seamă modul de lucru între autoritate şi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniu. Am luat bani puţini din acest sector. Este adevărat că în ultima perioadă de timp lucrurile s-au dezgheţat, dar numai la mal, în larg. În profunzime, din nefericire sunt încă multe de făcut", a susţinut Petre Daea.

Pentru a exemplifica situaţia grea cu care se confruntă piscicultorii, ministrul Agriculturii a povestit cazul unui fermier piscicol care i-a solicitat în biroul său, "plângând pur şi simplu, udând cămaşa, la orele 6:30 dimineaţa", trecerea de la categoria de folosinţă de la ape la teren agricol, pentru a putea cultiva terenul şi a ieşi din greutăţile financiare cu care se confruntă din cauza cormoranilor.

Citește și: Noi proiecte la Agricultură: fermele de bivoli, usturoiul și piscicultura

"Probabil cu asta veţi rămâne cei de la televiziune în minte, dar bine că rămâneţi cu atât: cormoranii îi fac mari probleme. Este o realitate la care nici zâmbetul nu trebuie să apară pe faţa cuiva de aici şi a societăţii în general. Este o realitate pe care din nefericire nu am fotografiat-o, dar mai mult decât atât, nu am gestionat-o (...) În România, eu am estimat că în jur de 400.000 de oameni sunt direct afectaţi de această situaţie, luând în vedere pescarii cărora le dăm permise de pescuit, populaţia care se hrăneşte din zonele cu apă, Delta Dunării, cei care sunt pe lângă Dunăre, cei care sunt pe lângă râurile interioare", a adăugat Daea.

Diferende

Şeful MADR susţine că la ora actuală apropierea dintre funcţionarul statului şi sector nu este cea pe care şi-o doresc agricultorii şi piscicultorii.

"Fermierii, indiferent care sunt ei, unde îşi desfăşoară activitatea, de ce se ocupă, cum şi-au gândit afacerile, fermierii trebuie să fie cei care primesc ajutorul statului şi nu umblă după ajutor pe care să îl primească de la stat. Am un grad de nemulţumire aici şi anume acela că în sector, din nefericire, şi să sperăm că pentru puţin timp, apropierea între funcţionarul statului şi sector nu este aceea pe care şi-o doreşte producătorul, nu este aceea pe care şi-o doreşte piscicultorul, nu este aceea pe care şi-o doreşte ministrul. (...) Nu poţi să desfăşori o activitate convenabilă, înţelegând aici atât confortul financiar, cât şi confortul social, dacă între autoritatea în domeniu şi cei care beneficiază sau ar trebui să beneficieze de reguli, de atitudine, de comportamentul autorităţii nu există armonia în interese şi respectul faţă de muncă", a subliniat ministrul.

Nu în ultimul rând, Daea a spus că obiectivul pe care îl urmăreşte este ca autoritatea să vină către fermieri şi nu invers, pentru că "pescarii nu trebuie să plece de pe bărci căutându-şi drumul rezolvării problemelor".

Citește și: Petre Daea s-a răzgândit după ce ne-a arătat un cormoran mâncând VIDEO

"Acesta este obiectivul pe care îl urmărim: nu fermierul vine la autoritate, ci invers, ca să fie foarte clar odată pentru totdeauna, altminteri nu vom avea succes. Nici pescarii nu trebuie să plece de pe bărci căutându-şi drumul rezolvării problemelor, nici cei din acvacultură nu trebuie să plece pe drumul căutării soluţiilor şi din nefericire nu găsesc rezonanţa în înţelegerea fenomenelor şi mai mult în rezolvarea problemelor pe care le au. Pornind de la aceste considerente, vreau să vă asigur că pe acest drum pornim de astăzi, pornim împreună, îl urmăm împreună, muncim împreună, căutăm soluţii împreună, rezolvăm greutăţile împreună, într-un cuvânt suntem toţi în aceeaşi barcă", a adăugat şeful MADR.

Ministrul Agriculturii a participat miercuri, la Bucureşti, la primul eveniment de promovare a măsurilor din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.

MADR, prin Direcţia Generală de Pescuit (DGP-AMPOPAM), organizează o nouă serie de evenimente de informare, în perioada 20 februarie - 14 martie 2019, în şapte localităţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Ministrul Tanczos Barna / FOTO: Facebook
Paul Krugman / FOTO: Freepik

Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

De ce economia europeană este mai puțin performantă...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr
Control / FOTO: Freepik

UE obligă Temu, Shein și Amazon să dezvăluie date importante

Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.

Medicamente / Foto: Freepik
Buget
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu - FOTO: Captură Video@Guvernul României
Agenți FBI
Pe telefon / FOTO: Freepik

Premierul vrea promovare chiar și pe TikTok

Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern. 

veniturile bugetare - FOTO: Freepik
carburanti - FOTO: Freepik@ ttonaorh

Prețurile carburanților la pompă, azi, 1 februarie 2025

Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...

Whatsapp

WhatsApp susține că a blocat un software de spionaj

Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...

Taxa pe stâlp / Foto: Freepik

”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...

Ședință de Guvern

Ședință specială de Guvern: Se adoptă bugetul pentru 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...

litoral - FOTO: Freepik@Mavic
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Sală de judecată / Foto: Freepik
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

Războiul tarifelor continuă. Trump anunță următorul episod

De data aceasta este vorba despre hidrocarburi. 

Casa Albă

Trump amenință din nou: ”UE ne-a tratat foarte rău"

Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...


pixel