Petrolul mai scump, benzina mai scumpă! Mircea Coșea: Dar faceți ceva, colorați motorina
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Coșea a amintit de o soluție folosită în trecut
Profesorul Coșea a amintit de o soluție folosită în trecut
În România este absolut necesar, nu mâine, nici poimâine, ci acum, să existe o politică de reducere a prețului carburantului măcar pentru două domenii de activitate, dacă nu se poate pentru toată lumea, spune profesorul Mircea Coșea și vine cu o soluție care a funcționat bine în trecut. 

Este vorba, în primul rând, pentru transporturile internaționale, pentru TIR-uri, care au o contribuție importantă în PIB, și, în al doilea rând, în agricultură, a enumerat profesorul Coșea. 

Potrivit spuselor sale, s-a creat ”o coincidență nenorocită ca această creștere a prețurilor să vină în ajunul demarării campaniei agricole de primăvară. Lucrările agricole presupun un consum mare de carburanți, în condițiile în care fermierii nu își permit să plătească 8, 9 sau 10 lei litrul de carburant pentru tractoarele astea care sunt mari consumatoare. 

Iar dacă eșuăm în campania această agricolă, adică nu lucrăm pământul foarte bine, problemele noastre se vor amplifica, pentru că ne confruntăm deja cu secetă. Aici trebuie făcut ceva. 

A existat în trecut o metodă care a funcționat și căreia i se spunea ”motorina colorată”. Și anume se colora o anumită cantitate de motorină pentru a nu fi furată și care era destinată doar agriculturii și beneficia de o anumită subvenție. 

Dacă se dorește se găsesc soluții, dar nu asta este marea problemă, ci faptul că se întârzie cu luarea unor decizii. O lentoare care este periculoasă, pentru că timpul nu mai lucrează în favoarea României”, a atras atenția economistul. 

Prețurile la petrol și gaze au crescut din nou

Între timp, prețul gazelor a crescut, miercuri, cu aproape 24%, la ICE Futures, depășind 1500 de euro pe mia de metri cubi. Prețul contractelor futures pentru luna aprilie pe hub-ul TTF din Olanda a urcat la 132,25 euro pe 1 MWh, sau 1527 dolari pe mia de metri cubi pe baza cursului de schimb actual, potrivit datelor bursiere ICE.

Citește și Motorina şi benzina, ÎNGRIJORARE pentru Europa. Pericol privind o CRIZĂ de aprovizionare

Piața gazelor a revenit pe un trand ascendent după ce președintele rus Vladimir Putin a dat instrucțiuni de a converti plățile pentru gaz în ruble pentru țările neprietenoase. Pe listă au fost incluse în special cele 27 de state membre ale UE.

În același timp, prețul futures pentru țițeiul Brent la bursa ICE Futures Exchange din Londra a crescut cu 4,3%, la 120,44 dolari pe bari, pentru prima dată din 9 martie 2022 când barilul de petrol Brent a depășit această valoare. 
Prețul futures al țițeiului WTI cu livrare în luna mai la New York Mercantile Exchange a crescut cu 4,25%, la 113,91 dolari pe baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel