Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
În timp ce Congresul SUA pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, unii experți anticipează că prețul la principalul produs de export al Rusiei va urca, pentru prima dată din 2014, la 100 de dolari/baril. Prin urmare, creșterea neașteptată a veniturile din vânzările de petrol vor avea, într-un final, darul de a îndulci consecințele celor mai severe sancțiuni decise vreodată de Washington.
”Saltul prețurilor la țiței ar trebui să niveleze teama față de sancțiuni”, spune Viktor Szabo, manager de portofoliu la compania de investiții și asigurări Aberdeen Standard Investment, din Londra. ”La indicatorii fundamentali, Rusia este una dintre cele mai puternice piețe în curs de dezvoltare”, a subliniat expertul.
Din cauza amenințării SUA de a institui alte sancțiuni, acțiunile ruse au afișat una dintre cele mai proaste evoluții pe fondul căderii generale, din această vară, a piețelor în curs de dezvoltare, dar vigorarea ulterioară a prețului la petrol și susținerea rublei de către Banca centrală a Rusiei au redresat cursul acțiunilor. În acest context, elita politică a SUA analizează posibilitatea de a sancționa inclusiv datoria Rusiei.
Paul McNamara, de la GAM UK Ltd, spune că firma lui a crescut achizițiile de obligațiuni ruse după ce Banca Rusiei nu a mai cumpărat valută, pentru a nu spori slăbiciunea rublei. Deși recunoaște că înăsprirea sancțiunilor ar putea amplifica riscurile pentru piețele ruse, ”mari probleme macroeconomice” vor putea fi evitate, dacă țițeiul se va tranzacționa la nivelul actual.
Iar dacă sancțiunile, în cea mai aspră formă a lor, nu se vor materializa, grație aurului negru, ”Rusia va ajunge într-o poziție foarte puternică”, crede interlocutorul agenției Bloomberg.
Daleep Singh, fost responsabil în Ministerul de finanțe al SUA, care a participat la elaborarea sancțiunilor împotriva Rusiei în 2014, a recunoscut, într-un recent discurs în Congres, că declinul economic a fost antrenat nu neapărat de limitarea accesului companiilor ruse la piețele financiare, cât de ieftinirea petrolului. ”Conform celor mai corecte estimări, sancțiunile economice au contribuit cu 10%-40%”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...