Petrolul salvează Rusia de efectul devastator al sancțiunilor

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin vizitează Serbia
Vladimir Putin vizitează Serbia
În 2014, când fostul președinte american, Barack Obama, a introdus primele sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza căderii prețurilor la petrol, măsurile administrației SUA au avut un efect devastator. De data aceasta însă, piețele au o cu totul altă influență, scrie agenția Bloomberg.

În timp ce Congresul SUA pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, unii experți anticipează că prețul la principalul produs de export al Rusiei va urca, pentru prima dată din 2014, la 100 de dolari/baril. Prin urmare, creșterea neașteptată a veniturile din vânzările de petrol vor avea, într-un final, darul de a îndulci consecințele celor mai severe sancțiuni decise vreodată de Washington.

”Saltul prețurilor la țiței ar trebui să niveleze teama față de sancțiuni”, spune Viktor Szabo, manager de portofoliu la compania de investiții și asigurări Aberdeen Standard Investment, din Londra. ”La indicatorii fundamentali, Rusia este una dintre cele mai puternice piețe în curs de dezvoltare”, a subliniat expertul.

Din cauza amenințării SUA de a institui alte sancțiuni, acțiunile ruse au afișat una dintre cele mai proaste evoluții pe fondul căderii generale, din această vară, a piețelor în curs de dezvoltare, dar vigorarea ulterioară a prețului la petrol și susținerea rublei de către Banca centrală a Rusiei au redresat cursul acțiunilor. În acest context, elita politică a SUA analizează posibilitatea de a sancționa inclusiv datoria Rusiei.

Paul McNamara, de la GAM UK Ltd, spune că firma lui a crescut achizițiile de obligațiuni ruse după ce Banca Rusiei nu a mai cumpărat valută, pentru a nu spori slăbiciunea rublei. Deși recunoaște că înăsprirea sancțiunilor ar putea amplifica riscurile pentru piețele ruse, ”mari probleme macroeconomice” vor putea fi evitate, dacă țițeiul se va tranzacționa la nivelul actual.

Iar dacă sancțiunile, în cea mai aspră formă a lor, nu se vor materializa, grație aurului negru, ”Rusia va ajunge într-o poziție foarte puternică”, crede interlocutorul agenției Bloomberg.

Daleep Singh, fost responsabil în Ministerul de finanțe al SUA, care a participat la elaborarea sancțiunilor împotriva Rusiei în 2014, a recunoscut, într-un recent discurs în Congres, că declinul economic a fost antrenat nu neapărat de limitarea accesului companiilor ruse la piețele financiare, cât de ieftinirea petrolului. ”Conform celor mai corecte estimări, sancțiunile economice au contribuit cu 10%-40%”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF

pixel