PARADOX. Petrolul se ieftinește, dar benzina se scumpește
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Grupul își extinde afacerile
Grupul își extinde afacerile
Așa cum era de așteaptat, decizia Arabiei Saudite de a reduce, începând din decembrie și numai în anumite condiții, cotele de producție, nu a avut darul de a stopa declinul prețului la petrol. La New York, Londra sau pe piețele bursiere din Asia, barilul a mai pierdut din valoare. În schimb, carburanții se scumpesc, deși ar trebui să se ieftinească. Dar nu se poate. 

Poate că evoluția petrolului ar fi fost alta, pe ideea unei stabilizări în jurul valorilor deja atinse, adică de 70 de dolari/baril pentru țițeiul marca Brent și de 60 de dolari pentru WTI-ul american, dacă pe fir nu ar fi intervenit președintele Donald Trump, care a cerut Riadului să nu închidă robineții conductelor de petrol.

Oricum, perioada de liniște ar fi fost de scurtă durată pentru că, potrivit experților, nu toți jucătorii din piața au forța necesară pentru a schimba tendința. Singurul lucru pe care îl pot face este să încerce să evite ca prețul petrolui să coboare sub pragul psihologic de 65 de dolari/baril.

Chiar și așa, veniturile marilor producători de petrol ai lumii, ale companiilor din domeniu, vor suferi pierderi. Ceea ce pune în pericol planurile lor de cheltuieli, inclusiv cele de investiții. În plus, trebuie plătite impozitele și taxele către stat, obligație valabilă pentru toți cei care lucrează în industria mondială a energie. Prin urmare, trebuie folosite alte surse de încasări.

Este evident că, în aceste condiții, prețul carburanților în special, a produselor petroliere, în general, nu au cum să scadă, trase în jos de petrolul tot mai ieftin. În Franța, această problemă este pe punctul de a declanșa un scandal, în România, cifrele de la pompele de benzină dau fiori reci șoferilor. În Rusia, guvernul a obligat companiile de resort să încheie un acord care interzice majorarea prețurilor. În caz contrar, vor suporta consecințele sub forma unor tarife vamale usturătoare.

Pe de altă parte, se apropie sezonul de iarnă, când prețurile la carburanți sunt, în principiu, mai mari decât în perioada de vară. Iar astea nu sunt decât căteva dintre motivele care fac imposibilă ieftinirea benzinei sau a motorinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel