Poate că evoluția petrolului ar fi fost alta, pe ideea unei stabilizări în jurul valorilor deja atinse, adică de 70 de dolari/baril pentru țițeiul marca Brent și de 60 de dolari pentru WTI-ul american, dacă pe fir nu ar fi intervenit președintele Donald Trump, care a cerut Riadului să nu închidă robineții conductelor de petrol.
Oricum, perioada de liniște ar fi fost de scurtă durată pentru că, potrivit experților, nu toți jucătorii din piața au forța necesară pentru a schimba tendința. Singurul lucru pe care îl pot face este să încerce să evite ca prețul petrolui să coboare sub pragul psihologic de 65 de dolari/baril.
Chiar și așa, veniturile marilor producători de petrol ai lumii, ale companiilor din domeniu, vor suferi pierderi. Ceea ce pune în pericol planurile lor de cheltuieli, inclusiv cele de investiții. În plus, trebuie plătite impozitele și taxele către stat, obligație valabilă pentru toți cei care lucrează în industria mondială a energie. Prin urmare, trebuie folosite alte surse de încasări.
Este evident că, în aceste condiții, prețul carburanților în special, a produselor petroliere, în general, nu au cum să scadă, trase în jos de petrolul tot mai ieftin. În Franța, această problemă este pe punctul de a declanșa un scandal, în România, cifrele de la pompele de benzină dau fiori reci șoferilor. În Rusia, guvernul a obligat companiile de resort să încheie un acord care interzice majorarea prețurilor. În caz contrar, vor suporta consecințele sub forma unor tarife vamale usturătoare.
Pe de altă parte, se apropie sezonul de iarnă, când prețurile la carburanți sunt, în principiu, mai mari decât în perioada de vară. Iar astea nu sunt decât căteva dintre motivele care fac imposibilă ieftinirea benzinei sau a motorinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Aprovizionarea cu apă în...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...