Petrolul și gazele tot mai IEFTINE în Europa. Speranța a ÎNVINS

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Disponibilitatea la dialog exprimată de Moscova și speranța că negocierile dintre Ucraina și Rusia vor aduce tot mai aproape momentul când războiul din apropiere de România se va încheia a readus entuziasmul pe piețele de tranzacționare, unde prețul gazelor naturale și al petrolului continuă să scadă. 

Astfel, la deschiderea tranzacțiilor pe platforma ICE Futures, prețul gazelor a scăzut sub 1.200 de dolari la mia de metri cubi, pentru prima dată de la 1 martie. Costul contractelor futures pentru luna aprilie la hub-ul TTF din Olanda a pierdut 8,3%, ajungând la 105 euro/MWh, sau 1185 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit datelor de la bursa ICE. 

Potrivit Bloomberg, acest trend descendent s-a accentuat în ultimele zile, în condițiile în care Rusia și Ucraina intenționează să continue discuțiile. "Orice progres în discuțiile de pace va duce probabil la o primă de risc mai mică și la o scădere a prețului gazelor", spune un consultant de la Inspired Energy.

Preţul petrolului a continuat, la rândul lui, să scadă, coborând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, după ce discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au atenuat temerile privind întreruperi ale aprovizionării, iar creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în China a alimentat îngrijorările referitoare la încetinirea cererii.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, după ce în sesiunea anterioară atinsese 100,05 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacţionându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari. Luni, ambele cotaţii au scăzut cu peste 5%.

"Aşteptările unor evoluţii pozitive în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au sporit speranţele atenuării limitărilor de pe piaţa globală a ţiţeiului. Noile restricţii din China au majorat temerile privind încetinirea cererii", a apreciat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

Citește și Lideri est-europeni se întâlnesc cu Zelensky la Kiev 

China a raportat marţi 5.280 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la primul val epidemic de la începutul anului 2020. În ultimele zile, zeci de milioane de locuitori ai celei mai populate ţări din lume au fost plasaţi în carantină la domiciliu, în special în metropola tehnologică Shenzhen (sud), la porţile Hong Kong-ului.

Oficialii SUA au avertizat China să nu furnizeze Rusiei ajutor militar sau financiar. Dar India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra la reducere ţiţei sau alte materii prime, au anunţat doi oficiali indieni, un semn că Delhi vrea să continue relaţiile cu partenerul său comercial cheie.

"Chiar şi în cazul unui acord de încetare a focului, preţul petrolului ar urma să rămână la un nivel ridicat, Occidentul încercând în continuare să izoleze Moscova prin sancţiuni, ceea ce va limita aprovizionarea pieţei globale a petrolului", a avertizat Tsuyoshi Ueno, economist la NLI Research Institute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Papa Fancisc
Insolvență / FOTO: Freepik
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei

pixel