Petrolul și gazul din SUA nu pot salva Europa în această iarnă
Autor: Simona Haiduc | 15 sep 2022, 21:27
Nu se poate și gata
Nu se poate și gata
De altfel, și OPEC a anunțat că nu va putea proceda la o creștere a producției de țiței. 

Este puțin probabil ca, în această iarnă, producătorii de șist din Statele Unite să reușească să salveze Europa printr-o creștere a producțiilor de petrol și gaze naturale pentru export în această iarnă, potrivit lui Wil VanLoh de la Quantum Energy Partners. Chiar dacă Statele Unite dispun de rezerve uriașe de resurse energetice, exporturile de petrol și gaze naturale lichefiate ale sectorului sunt pe cale să atingă punctul maxim.

"Nu e ca și cum SUA ar putea pompa mai mult. Producția noastră este cea care este. Nu va veni niciun plan de salvare. Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaz”, a subliniat analistul. 

Îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie au crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, în timp ce Europa și SUA impun sancțiuni energetice. Moscova a ripostat prin întreruperea fluxurilor de gaz.

La rândul său, OPEC a avertizat că nu își poate crește producția de țiței. Între timp, companiile petroliere au investit insuficient în producția viitoare, iar numărul platformelor de foraj din SUA a început să scadă din nou, potrivit JPMorgan.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că prețurile petrolului ar putea crește atunci când interdicția europeană privind importurile de petrol rusesc pe cale maritimă va intra în vigoare în cursul acestui an.

Este puțin probabil ca perspectiva unor prețuri de piață mai mari pentru petrol și gaze să încurajeze producătorii de șisturi din SUA să crească producția. Investitorii de pe Wall Street preferă o abordare cu producție redusă și profituri mari.

Administrația Biden a făcut apel la producătorii de șist din SUA să crească producția, dar industria a declarat că nu poate crește rapid producția peste noapte.

Citește și Şeful OMV spune că impactul taxei de solidaritate preconizată de UE ar putea fi unul "masiv"

Directorul general de la grupul austriac OMV a declarat joi că taxa avută în vedere de Uniunea Europeană asupra profiturilor excepţionale realizate de companiile din energie ar putea avea un impact uriaş asupra OMV şi, de asemenea, a criticat faptul că propunerea are la bază profiturile din ultimii trei ani, care nu au fost ani normali, transmite Reuters.

Comisia Europeană a propus miercuri o contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Potrivit propunerii Executivului comunitar, companiile din energie vor plăti o contribuţie de solidaritate de 33% din profiturile pentru anul curent care sunt peste o creştere de 20% faţă de profiturile medii din ultimii trei ani.

"Vom urmări cu atenţie acest lucru deoarece poate avea un impact masiv", a spus joi Alfred Stern la o întâlnire cu jurnaliştii, adăugând că detaliile propunerii nu au fost încă publicate astfel că este dificil de estimat care va fi impactul exact.

Potrivit lui Alfred Stern nu are sens să fie utilizaţi ca bază de calcul ultimii trei ani, deoarece perioada din 2019 şi până în 2021 a fost marcată de pandemia de coronavirus, iar preţul petrolului a fost la un anumit moment mai mic de 25 de dolari per baril în timp ce preţul gazelor naturale a coborât până sub 10 euro pentru un Megawatt oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe