Potrivit unui comunicat publicat de Valneva, suma tranzacției se ridică la 90,5 milioane de euro, adică peste 92 de milioane de franci elvețieni, operațiunea efectuându-se printr-o majorare de capital. Această tranzacție este menită să consolideze parteneriatul strategic dintre cele două companii în domeniul bolii Lyme, a precizat grupul franco-elvețian.
Se așteaptă ca investiția Pfizer în Valneva să intre în vigoare miercuri. Valneva intenționează să utilizeze fondurile pentru a finanța o parte din contribuția sa la programul de vaccinare a bolii Lyme în faza 3, ultima fază înainte de comercializare. Pfizer intenționează să lanseze studiul în trimestrul al treilea.
Valneva și Pfizer au actualizat, de asemenea, termenii acordului de colaborare și licențiere pentru acest vaccin candidat. Valneva va finanța acum 40% din costurile studiului clinic de fază 3, față de 30% cât era prevăzut inițial. Pfizer va plăti către Valneva redevențe cuprinse între 14% și 22%, față de redevențele care începeau de la 19% în acordul inițial. În plus, aceste redevențe vor fi completate de plăți de etapă de până la 100 de milioane de dolari.
Pfizer ar putea depune o cerere de autorizare de introducere pe piață la autoritățile americane în 2025. Această tranzacție reprezintă o diluție de aproximativ 8,1% din capitalul Valneva: un acționar care deținea 1% din capitalul Valneva va deține acum 0,919% din capital.
Pe lângă acest vaccin împotriva bolii Lyme, Valneva dezvoltă și alte seruri, inclusiv împotriva Covid-19. Acesta din urmă face în prezent obiectul negocierilor cu Uniunea Europeană. Biotehnologia a cerut recent mai multe comenzi din partea țărilor europene pentru acest vaccin, pentru a menține contractul cu Europa, care era inițial de 60 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2023.
Aceste incertitudini au dus la scăderea prețului acțiunilor biotehnologiei în ultimele luni. După ce a ajuns la peste 28 de euro la sfârșitul lunii noiembrie 2021, acțiunea se tranzacționa la mai puțin de 8 euro pe bursa de la Paris la închiderea ședinței de vineri.
Vaccinul Covid de la Valneva a fost deja aprobat în Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și în Regatul Bahrain, singura țară în care este comercializat în prezent.
Citește și Medicamente ieftine pentru țări sărace. Promisiunea companiei Pfizer
Merită amintit că, la începutul lunii mai, Pfizer a făcut valuri pe piața pharma prin depunerea unei oferte de 11,6 miliarde de dolari pentru Biohaven Pharmaceutical. Dacă va avea succes, tranzacția ar fi cea mai mare pentru Pfizer din 2016 încoace, când corporația americană a renunțat la programul de fuziune de 160 de miliarde de dolari cu irlandezii de la Allergan.
Potrivit înțelegerii convenite între cele două companii, Pfizer va rambursa datoriile Biohaven către terți și va răscumpăra toate acțiunile preferențiale în circulație ale firmei. În plus, pentru fiecare acțiune a Biohaven, acționarii vor primi câte o jumătate de acțiune a noii companii publice New Biohaven.
"Tranzacția pare a fi o mișcare financiară favorabilă pentru a asigura creșterea viitoare a Pfizer", a comentat John Murphy, analist la Bloomberg.
Medicamente împotriva migrenei
Diversificarea afacerii a devenit unul dintre principalele obiective ale Pfizer pe măsură ce cererea pentru medicamentele sale anti-COVID-19 scade pe fondul scăderii în intensitate a pandemiei de coronavirus În noiembrie 2021, compania a încheiat un acord de colaborare cu Biohaven, care a implicat obținerea de către Pfizer a drepturilor de a comercializa și distribui în afara SUA două dintre medicamentele Biohaven împotriva migrenei - Rimegepant, comercializat sub numele de Nurtec în SUA și Vydura în Europa, și spray-ul nazal pentru migrenă zavegepant, care a fost înaintat spre examinare la US Food and Drug Administration (FDA). Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...