Phishing-ul și Trollii. Două metode folosite de Moscova ca să ”viruseze” Occidentul

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a fost acuzată în dese rânduri că folosește internetul ca platformă pentru atacuri informatice împotriva autorităților și companiilor din statele occidentale.

O primă variantă de atac informatic este cel prin care se încearcă atacarea adreselor de mail ale unor instituții, companii sau oficiali.

Ultima acțiune de acest tip în care a fost implicată Rusia o reprezintă recentele atacuri informatice asupra parlamentului german.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berlin "Guvernul german dispune de informaţii credibile conform cărora aceste activităţi pot fi atribuite unor protagonişti informatici ai statului rus sau serviciului de informaţii militare rus GRU", a spus purtătoarea de cuvânt, citată de Reuters.

De asemenea, un avertisment emis de structurile de securitate germane, atrage atenția asupra tentativelor tot mai numeroase de hacking asupra parlamentarilor germani. Aceste atacuri vizează adesea adresele personale de e-mail şi oficiale ale parlamentarilor, care, odată accesate, pot fi utilizate de serviciile secrete străine "pentru a publica informaţii personale şi intime sau chiar pentru a fabrica ştiri false în numele tău", conform avertismentului.

Se crede că grupul de hackeri ruşi Ghostwriter a fost responsabil pentru un atac de phishing care a încercat să obţină accesul la conturile personale de e-mail ale parlamentarilor acum câteva luni. Se presupune că GRU, agenţia de informaţii militare a Rusiei, este în spatele grupului de hackeri.

O altă metodă agresivă a Moscovei este aceea de a folosi trolli pro-ruși, care infiltrează comentariile de pe site-urile de ştiri occidentale pentru a influenţa opinia publică. 

Un recent studiu britanic, citat de DPA, relevă faptul că secţiunile de comentarii ale cititorilor de la importante site-uri de ştiri occidentale au fost infiltrate de trolli pro-ruşi care încearcă să manipuleze imaginea opiniei publice. 

Potrivit cercetătorilor, această operaţiune majoră de influenţare ar fi avut ca ţintă online 32 de instituţii media din 16 ţări, printre care Washington Post şi Fox News din SUA, Daily Mail, Daily Express şi The Times din Marea Britanie.

Actuala campanie ar fi escaladat începând din 2018, însă cel mai recent a exploatat retragerea SUA şi a Marii Britanii din Afganistan.

Comentariile trollilor proruşi sunt deseori postate rapid şi primesc un număr neobişnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opţiunile de 'like' şi 'dislike', conform programului Open Source Communications Analytics Research (OSCAR) de la Universitatea Cardiff, susţinut de Ministerul de Externe britanic.

Aceste reacţiile sunt apoi folosite în mod selectiv ca bază în relatări ale media din Rusia pentru a sugera că opinia publică occidentală aprobă politicile Kremlinului sau îşi exprimă nemulţumirea faţă de guvernele occidentale.

Deşi unele dintre comentarii ar putea proveni de la utilizatori occidentali, cercetătorii sunt de părere că există semnale în aceste date care indică un anume grad de inautenticitate în unele conturi, ceea ce sugerează că este vorba de un efort coordonat.

Cotaţiile futures la gaze în Europa au atins un nou record odată cu reducerea livrărilor din Rusia

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel