"Ca urmare, în cadrul studiului, vor fi analizate condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul deşeurilor medicale. Astfel, se va verifica dacă furnizorii autorizaţi şi-au împărţit zonele în care acţionează şi dacă intrarea pe piaţă a altor operatori este blocată sau descurajată de către furnizorii existenţi, care au creat şi dezvoltat o infrastructură în zona de interes", se notează în comunicatul citat.
Pe durata investigaţiei se va mai analiza în ce măsură furnizorii integraţi (care oferă servicii pe întregul circuit al gestionării deşeurilor, începând cu colectarea până la tratarea/eliminarea lor) afectează poziţia concurenţială a firmelor care nu sunt integrate, oferind doar anumite servicii. În plus, ancheta sectorială va cuprinde şi o analiză comparativă amănunţită a legislaţiei naţionale şi comunitare, având în vedere că acest domeniu este puternic reglementat, existând dispoziţii pentru fiecare din etapele de parcurs în activitatea de gestionare a deşeurilor medicale.
Citește și: Anchetă a Consiliului Concurenței. Romsilva, victima înțelegerii dintre companii
Datele publicate de Eurostat în anul 2016 arătau că totalul deşeurilor înregistrat în UE 28 a fost de 2,5 miliarde tone, dintre care cele medicale reprezentau 36,8 milioane tone. În România, au fost înregistrate 177,5 milioane tone, din care deşeuri medicale 873.800 de tone.
Legislaţia în vigoare relevă faptul că autoritatea de concurenţă poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.
Totodată, în cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi. Consiliul Concurenţei invită toţi actorii de pe această piaţă la o comunicare activă, deschisă în ceea ce priveşte problemele de natură concurenţială cu care aceştia se confruntă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Un cutremur mai neobișnuit a...
IMM România solicită crearea...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...