Piaţa chiriilor: Diferențe de până la 200 de euro pentru cei care aleg locuințe noi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Chiriașii din marile orașe plătesc și cu 44% mai mult în fiecare lună, atunci când aleg un apartament într-un bloc nou în locul unei proprietăți similare dintr-un bloc vechi. O astfel de locuință le poate oferi, însă, un standard de viață mai bun, chiar dacă de multe ori nu dispune de poziționarea privilegiată pe care o are în raport cu centrul orașului o proprietate veche.

“Există câteva motive esențiale pentru care chiriașii aleg apartamente noi și sunt dispuși să plătească mai mult pentru acestea. În primul rând, apartamentele noi sunt adesea dotate cu facilități moderne precum loc de parcare dedicat, sisteme inteligente de gestionare a locuinței, spații verzi și spații comune bine amenajate, ceea ce presupune o calitate a vieții mai ridicată. Unele apartamente noi oferă o eficiență energetică superioară și un confort termic mai bun ceea ce duce la costuri mai mici de întreținere pe termen lung pentru chiriași, justificând, în parte, un preț de închiriere mai mare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

 

Plătești cea mai mare chirie pentru un apartament nou în București

 

Chiriașii care vor să locuiască într-un apartament nou din Capitală trebuie să fie pregătiți să achite lunar proprietarului, în medie, 650 de euro, cu 200 de euro mai mult decât dacă ar opta pentru o proprietate similară, dar de pe segmentul vechi al pieței, arată datele Imobiliare.ro aferente intervalului 15 septembrie 2023-15 septembrie 2024.

În ciuda prețurilor mai mari, aproape 90.300 de potențiali chiriași și-au arătat într-un an interesul pentru apartamentele noi listate pe Imobiliare.ro. Cele mai căutate au fost apartamentele cu 2 camere.

 

Circa 14.200 de potențiali chiriași vor apartamente noi în Cluj-Napoca

 

Rivalitatea dintre București și Cluj-Napoca se menține puternică. Chiriașii interesați de apartamentele din vestul țării achită la final de lună mai puțin decât în Capitală pentru o locuință de pe segmentul nou al pieței, dar plătesc mai mult dacă vor să se mute într-un apartament vechi.

Proprietarii din Cluj-Napoca solicită o chirie medie de 600 euro/lună pentru un apartament construit după anul 2000, cu 50 de euro mai puțin decât cei din București. Chiria medie pentru un apartament vechi ajunge însă la 520 euro/lună și este cu 70 de euro mai mare decât cea aferentă unei locuințe din Capitală.

Aproximativ 14.200 de potențiali chiriași și-au arătat, într-un an, interesul pentru cel puțin un apartament nou din Cluj-Napoca listat la închiriere pe Imobiliare.ro.

 

Brașov și Constanța, evoluții similare pe piața chiriilor

 

Proprietarii cu apartamente noi care caută chiriași în Brașov și Constanța le solicită acestora o chirie medie de 550 euro/lună. Cei care dețin apartamente vechi se mulțumesc cu o sumă cu 100 de euro mai mică.

Cererea pentru proprietățile noi existente la nivelul pieței închirierilor este mai mare în Brașov decât în Constanța. Aproximativ 9.140 de potențiali chiriași și-au arătat într-un an interesul pentru apartamentele noi disponibile la închiriere în Brașov. În schimb, 8.800 de potențiali chiriași au căutat o locuință nouă în Constanța, potrivit datelor Imobiliare.ro.

 

Cea mai mică diferență dintre vechi și nou, în Iași

 

Chiria medie solicitată pentru un apartament nou din Iași este de 420 euro/lună, cu doar 20 de euro mai scumpă decât cea aferentă unei locuințe vechi. Aceasta este cea mai mică diferență întâlnită la nivelul marilor orașe din țară între sumele cerute de proprietarii de locuințe noi și cei care scot la închiriere locuințe vechi.

Aproape 8.000 de potențiali chiriași și-au arătat într-un an interesul pentru apartamentele noi din Iași. Apartamentele cu 2 camere au fost preferate de cei mai mulți dintre ei, acestea fiind urmate de garsoniere.

 

Chirie cu 34% mai mare, dacă optezi pentru un apartament nou în Timișoara

 

Apartamentele noi din Timișoara pot fi închiriate, în medie, cu 470 euro/lună. Diferența dintre chiria solicitată pentru un apartament nou și cea aferentă unui apartament vechi este de 120 de euro, a doua cea mai mare înregistrată în rândul principalelor centre regionale din țară. O diferență mai consistentă poate fi găsită doar pe piața închirierilor din Capitală.

Circa 10.240 de potențiali chiriași și-au îndreptat într-un an atenția către proprietățile de închiriat din Timișoara, finalizate după 2000 și listate pe Imobiliare.ro..

 

Despre Imobiliare.ro

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală. Totodată, Imobiliare.ro este principalul furnizor de date și statistici imobiliare pentru presa din România, comunicând cu regularitate analize, rapoarte și indici despre evoluția pieței imobiliare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel