Piața diamantelor la răscruce. Ce se întâmplă cu prețurile

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Diamante / FOTO: Unsplash
Diamante / FOTO: Unsplash
Într-adevăr, ce se întâmplă cu prețurile acestor pietre prețioase, considerate, mult timp, un activ refugiu, la fel ca aurul? Sau mai corect spus, își vor reveni din căderea înregistrată de la începutul anului? Pentru moment este greu de spus și iată de ce.

Un lucru este însă cert: piața diamantelor își caută un nou echilibru. Au fost două momente majore care au tulburat apele în acest domeniu. În primul rând este vorba despre sancțiunilor impuse de G7 asupra diamantelor rusești.  

Ce e rău pentru unii, e bun pentru alții 

Ei și, ar putea spune unii. Da, dar Rusia a fost, până la decizia G7 cel mai mare producător de diamante din lume. Scoaterea ei din ecuația a propulsat continentul african, ce domină acum acest spațiu. ”Ceea ce este rău pentru unii, este bun pentru alții”, spunea recent M'Zee Fula Ngenge, președintele African Diamond Council (ADC). ”Iar faptul că acestă țară a intrat sub sancțiuni pune Botswana pe primul loc”, preciza el. 

Dar sancțiunile asupra diamantelor rusești, care vizează slăbirea economiei ruse din cauza invaziei, ar putea amenința stabilitatea pieței globale a diamantelor, potrivit M'Zee Fula Ngenge, președintele Consiliului African Diamond (ADC).

Două nemulțumiri

„Acum, majoritatea țărilor care cumpără diamante se bazează pe noi”, spune Ngenge, recunoscând că este o oportunitate pentru continent de a ieși din umbră în acest sector. Există însă o nemulțumire. Și anume că producătorii africani de diamante nu au fost consultați de G7 înainte de a interzice diamantele rusești. În plus, G7 cere statelor africane să trimită diamantele la Anvers, în Belgia, pentru certificare, cunoscut fiind faptul că Anvers este considerat centrul nervos al industriei diamantelor.

Botswana critică această cerință, avertizând că se vor crea blocaje pe lanțul de aprovizionare. Un subiect care va fi discutat de președintele țării, Mokgweetsi Masisi, cu cancelarul german Olaf Scholz pe 21 iunie.

Un pas înapoi

Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că diamantele extrase în Africa sunt deja supuse așa-numitului proces Kimberley, menit să împiedice „diamantele sângelui”, obținute din zonele de conflict, să ajungă pe piață. „A împinge totul către Anvers este un pas înapoi”, comentează Fula Ngenge, subliniind că producătorii africani de diamante respectă cu strictețe certificarea prin procesul Kimberley.

Cu alte cuvinte, la nivel global diamantele africane nu se bucură de suficientă încredere. Ceea ce ar trebui, prin logica lucrurilor, să antreneze o scumpire a acestor pietre prețioase. Probabil, dacă ar exista și cerere pe măsură. Dar economia mondială se chinuie să-și revină și înaintea cu prudență, preferând să stea cu piciorul deasupra pedalei de frână decât să riște o aterizare dură în caz de ceva. Să nu uităm, în ultimă instanță, că sunt două mari conflicte în lume: cel din Ucraina și din Orientul Mijlociu. 

Unde dai și unde crapă!

Revenind însă la factorii care au destabilizat piața diamantelor: este vorba despre diamantele sintetice. Iar principalul vinovat este gigantul De Beers care a lansat, în 2018, un program special în acest sens și a decis să a decis să le vândă la un preț redus față de diamantul adevărat, sperând să păstreze prestigiul diamantului adevărat. Numai că prețurile diamantelor sintetice s-au prăbușit atât de mult, încât este foarte dificil să vinzi o piatră naturală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com

pixel