Piața financiară din România are probleme? Adrian Negrescu: Putem spune că avem un ”Cod Galben”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Situația din Ucraina bulversează absolut tot
Situația din Ucraina bulversează absolut tot
EXCLUSIV
Zvonuri alarmante din piață. În primul rând, cursul la casele de schimb a explodat la vânzare, depășind cu mult pragul psihologic de 5 lei. Se spune că nu ar mai fi lichidități. Analistul Adrian Negrescu a oferit, în exclusivitate pentru DCBusiness, explicațiile necesare. 

Există un deficit de ofertă 

”Războiul din Ucraina a adus îngrijorare şi pe piaţa financiară de la Bucureşti. De câteva zile, în piaţă există un deficit de ofertă pe zona principalelor valute, euro şi dolari. Nu este un deficit major, problemele manifestându-se mai ales pe tranzacţiile zilnice, nu la termen”, a subliniat Adrian Negrescu. 

Analistul precizează că, ”în esenţă, este dificil, în momentul de faţă, pentru unii investitori să cumpere valută, mai ales în volume foarte mari”.

Temerile mediului de afaceri 

Adrian Negrescu este de părere că ”motivul are legătură, probabil, cu temerile mediului de afaceri privind impactul sancţiunilor economice aplicate Rusiei. 

Altfel spus, putem spune că avem un ,,Cod Galben’’ în piaţa valutară internaţională, iar efectele încep să se simtă şi pe piaţa locală”, a adăugat expertul. 

Nu există motive de panică

”Ce înseamnă acest lucru? Faptul că firmele nu mai sunt dispuse să se angajeze aşa uşor în tranzacţii şi caută să îşi conserve resursele financiare în perspectiva vremurilor tulburi pe care le traversăm. 

Este greu de estimat cât va dura acest fenomen. Cert este că Banca Naţională este în piaţă şi acţionează pentru a tempera elanul speculatorilor şi a asigura lichiditatea necesară.  Dovadă dinamica cursului valutar.

Nu există motive de panică, de îngrijorare, şi cred că piaţa financiară românească este îndeajuns de solidă pentru a face faţă tuturor provocărilor”, a concluzionat Adrian Negrescu. 

Citește și Cursul Euro la casele de schimb a explodat. "Nu mai sunt lichidități, toți cer Euro"

Între timp, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 3,87% pe an, de la 3,83% anterior, cel mai mare nivel din ultimii aproape 9 ani, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel similar al indicelui ROBOR la 3 luni a fost consemnat în data de 3 septembrie 2013, de 3,87%. La debutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,07%, de la 4,02%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,17% pe an, de la 4,14% pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom

pixel