Cifra cifrei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
Există un deficit de ofertă
”Războiul din Ucraina a adus îngrijorare şi pe piaţa financiară de la Bucureşti. De câteva zile, în piaţă există un deficit de ofertă pe zona principalelor valute, euro şi dolari. Nu este un deficit major, problemele manifestându-se mai ales pe tranzacţiile zilnice, nu la termen”, a subliniat Adrian Negrescu.
Analistul precizează că, ”în esenţă, este dificil, în momentul de faţă, pentru unii investitori să cumpere valută, mai ales în volume foarte mari”.
Temerile mediului de afaceri
Adrian Negrescu este de părere că ”motivul are legătură, probabil, cu temerile mediului de afaceri privind impactul sancţiunilor economice aplicate Rusiei.
Altfel spus, putem spune că avem un ,,Cod Galben’’ în piaţa valutară internaţională, iar efectele încep să se simtă şi pe piaţa locală”, a adăugat expertul.
Nu există motive de panică
”Ce înseamnă acest lucru? Faptul că firmele nu mai sunt dispuse să se angajeze aşa uşor în tranzacţii şi caută să îşi conserve resursele financiare în perspectiva vremurilor tulburi pe care le traversăm.
Este greu de estimat cât va dura acest fenomen. Cert este că Banca Naţională este în piaţă şi acţionează pentru a tempera elanul speculatorilor şi a asigura lichiditatea necesară. Dovadă dinamica cursului valutar.
Nu există motive de panică, de îngrijorare, şi cred că piaţa financiară românească este îndeajuns de solidă pentru a face faţă tuturor provocărilor”, a concluzionat Adrian Negrescu.
Citește și Cursul Euro la casele de schimb a explodat. "Nu mai sunt lichidități, toți cer Euro"
Între timp, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 3,87% pe an, de la 3,83% anterior, cel mai mare nivel din ultimii aproape 9 ani, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Un nivel similar al indicelui ROBOR la 3 luni a fost consemnat în data de 3 septembrie 2013, de 3,87%. La debutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,07%, de la 4,02%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,17% pe an, de la 4,14% pe an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...