Vești bune pentru piața gazelor vin din SUA
Autor: DCBusiness Team | 18 sep 2023, 08:54
Terminalul Freeport LNG / Foto: Freeport LNG
Terminalul Freeport LNG / Foto: Freeport LNG
Freeport LNG - a doua cea mai mare instalație de lichefiere din Statele Unite - ar fi revenit vineri la o putere aproape deplină, după ce a suferit întreruperi în ultima săptămână. 

În ultima săptămână, Freeport LNG a preluat mai puțin gaz de alimentare decât în mod normal, cu o medie de doar 0,3 miliarde de metri cubi pe zi în ultimele zile, față de 1,8 miliarde de metri cubi pe zi săptămâna trecută. Freeport LNG a anulat încărcături ca urmare a încetinirii activității, pe care a refuzat să o comenteze pentru presă. 

Freeport LNG reprezintă 20% din totalul importurilor de GNL din SUA. 

Analiștii din industrie au suspectat că două dintre cele trei trenuri de GNL ale Freeport au fost oprite, dar se zvonea că au fost repornite joi. 

Piețele de gaze erau deja pe un teren șubred înainte de încetinirea activității Freeport, consumul de gaze al Chinei fiind în creștere și manifestând un interes reînnoit pentru piața spot de GNL pentru a se aproviziona pentru iarnă. China a semnat recent mai multe contracte de furnizare de GNL pe termen lung - inclusiv cu Statele Unite. 

Între timp, piața gazelor din Europa rămâne volatilă din cauza căldurii extreme, a lucrărilor de întreținere a instalațiilor de gaz și a grevelor australiene de GNL de la instalațiile Gorgon și Wheatstone ale Chevron - deși Europa a reușit să își atingă și chiar să își depășească obiectivul de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor la 90% din capacitate înainte de termenul stabilit.

Dar o iarnă rece s-ar putea ciocni cu o potențială oprire totală a gazului rusesc rămas în Europa la 1 octombrie, când contractul de furnizare a Ucrainei cu Gazprom va expira, se spune într-un raportul anual al AIE.

Oprirea Freeport a sporit riscul pe piețele de gaze, analiștii având dificultăți în a prezice mișcările prețurilor și echilibrul pieței.

Până în prezent, proiectele Gorgon și Wheatstone ale Chevron au continuat să exporte GNL în ciuda grevelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe