O evoluție pusă de analiști pe seama temerilor care învăluie piața și care au legătură cu economia chineză, a cărei redresare așteptată cu nerăbdare de investitori devine o perspectivă tot mai învăluită în ceată.
Pe acest fundal, prețul unui baril marca Brent, de referință în Europa, a scăzut cu 4,93%, la 73,70 dolari, valoare pe care nu a mai atins-o de la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Pe 2 ianuarie 2024, petrolul Brent se tranzacționa deja la peste 77 de dolari/baril.
Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate (WTI) a cedat, la rândul său, 4,07%, până la 70,56 dolari, apropiindu-se de pragul psihologic de 70 de dolari.
Scăderea prețurilor este alimentată inclusiv de „îngrijorările de perspectiva că unele dintre țările membre ale alianței OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații acestora, vor pune capăt reducerii voluntare a cotelor de producție, a comentat pentru AFP Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.
Dincolo însă de aceste preocupări, cea mai îngrijorătoare rămâne, în opinia analiștilor, starea de sănătate a economiei Chinei, care încetinește începând din trimestrul doi. În același timp, vănzările de petrol au prins, practic, aripi, după ce agenția Bloomberg a anunțat că Libia va relua producția de petrol. ”Vestea a creat o adevărată stare de panică, investitorii s-au grăbit să vândă, pentru a nu fi prinși pe picior greșit”, a explicat Giovanni Staunovo, analist la UBS.
Revenirea ofertei libiene
Misiunea de Sprijin ONU în Libia (Manul) a anunțat că a purtat discuții luni cu cei doi lideri rivali din Libia, ale căror divergențe au generat o criză în guvernanța Băncii Centrale, trezind temeri legate de sectorul petrolier al țării.
În strânsoarea haosului instalat de la moartea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este guvernată de doi structuri executive rivale: cea a lui Abdelhamid Dbeibah instalată la Tripoli (vest) și recunoscută de ONU, și cealaltă în Est, susținută de mareșalul Khalifa Haftar.
Luni, Compania Națională de Petrol (NOC) din Libia a declarat stare de „forță majoră” pentru zăcământul petrolier El-Feel, invocând într-un comunicat „circumstanțe aflate în afara controlului său”, care „va afecta și va opri operațiunile petroliere și producția de țiței.
„Banca centrală libiană consideră că părțile în conflict sunt aproape de un acord și că reluarea producției de petrol este iminentă”, a declarat pentru AFP Tamas Varga, analist la PVM Energy.
Toți ochii îndreptați spre OPEC+
„Dacă prețurile petrolului continuă să scadă, OPEC+ va trebui să ia o decizie importantă”, subliniază Fawad Razaqzada, analist la City Index.
La începutul lunii iunie, grupul a anunțat că ar putea reintroduce treptat pe piață aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi încă din octombrie, cu reduceri suplimentare voluntare de către unii membri.
Deocamdată, problema nu a fost tranșată, deși petrolul s-a ieftinit, dar „OPEC+ nu prea mai are timp la dispoziție înainte de a decide dacă va fi da sau nu”, consideră Bjarne Schieldrop, de la Seb, cu referire, desigur, la cotele de producție.
Analistul amintește că piața s-a obișnuit cu OPEC+ proactiv pentru a susține prețurile, dar adaugă că „azi, piața este mai puțin sigură de disponibilitatea (sa) de a interveni pentru a salva prețurile în cazul unei scăderi”. Alianța ar putea să se răzgândească și să-și mențină reducerile de producție în octombrie.
De asemenea, ar putea lăsa prețurile să se prăbușească. O alegere „dureroasă pe termen scurt” conform domnului Razaqzada, dar care ar putea elimina „concurența producătorilor americani de petrol de șist, ale căror costuri sunt mari”.
Pe termen mediu, acest lucru ar putea, de asemenea, să „stimuleze economia globală și să contribuie la procesul de dezinflație, prin încurajarea băncilor centrale să scadă ratele dobânzilor”, ceea ce ar stimula în cele din urmă cererea globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...