PIB-ul a crescut, dar percepţia asupra mediului economic se înrăutăţeşte

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mediul economic se degradează în România, iar percepţia se înrăutăţeşte, deoarece nu există predictibilitate pentru investiţii, a declarat, luni, preşedintele Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER), François Coste, într-o conferinţă de specialitate.

"CCIFER derulează două anchete în fiecare an, un barometru în iunie şi altul în noiembrie. Răspunsurile dvs. (al companiilor franceze din România - n. r.) sunt în jurul celor nouă criterii. Avem patru criterii externe referitoare la percepţia pe care o aveţi faţă de mediul economic, politic, social şi atractivitatea pentru societăţile dvs. De asemenea, avem alte criterii interne - care sunt perspectivele de dezvoltare a cifrei de afaceri, rentabilităţii, efectivului şi investiţiilor. În final, avem o notă de sinteză şi media criteriilor precedente. Pe axa ordonatelor există note de la 1 - foarte negativ la 5 - impresie foarte bună. Astfel, pe criteriul mediului economic din România, avem o rată de 2,91 pe o scară de la 1 la 5 în 2018, faţă de 3,12 în 2016. Deşi a crescut PIB-ul, percepţia asupra mediului economic din ţara dvs. se înrăutăţeşte, din cauză că nu există suficiente investiţii publice, ceea ce face ca mediul economic să nu fie sustenabil, durabil. Avem acum o rată de schimb de 4,66 lei pentru un euro, cea mai mare de până acum", a menţionat Coste.

Conform reprezentantului CCIFER, criteriul politic analizat de cei chestionaţi în noul Barometru este "la pământ".

"Criteriul politic este la pământ. Comparativ cu 3,31 în 2015, avem 1,80 în prezent. Ce vedem este un sentiment de lipsă de predictibilitate şi instabilitate care decurge din numărul crescut de schimbări în legislaţia României introduse prin ordonanţe de urgenţă. Criteriul social trece de la 3,71 la 2,76 în acest an şi asta denotă dificultatea de a reţine şi de a găsi colaboratori de calitate, în timp ce dialogul social riscă să se îndepărteze de realitatea specifică a fiecărei societăţi. La factori externi, pierdem un punct al ratei şi, faţă de 3,44, ajungem la 2,98. Aici, atractivitatea României ca spaţiu privilegiat de competitivitate este afectată de creşterea costului pentru factorul uman, din cauza deficitului mâinii de lucru. Mâna de lucru reprezintă o provocare pe termen lung. La cifra de afaceri avem o rată de 3,43 şi, în mare, suntem rezonabil de optimişti din punct de vedere al creşterii economice. Bunăstarea companiilor franceze depinde foarte mult de sănătatea mediului economic din Europa de Sud-Est. În ceea ce priveşte schimbările fiscale, rata scade de la 3,61, în 2013, la 3,16 în 2018, o scădere care reprezintă dificultăţile societăţilor noastre de a angaja şi de a ne menţine pe termen lung colaboratorii", a susţinut François Coste.

Preşedintele CCIFER a atras atenţia totodată că, "având în vedere aceste rezultate ale Barometrului conjuncturii economice, mediul economic se degradează în România, însă atuurile strategice ale ţării pot reprezenta un element de competitivitate pe termen lung.

Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) a organizat, luni, conferinţa anuală cu tema "Perspective economice ale României".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel