PIB-ul a crescut, dar percepţia asupra mediului economic se înrăutăţeşte

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mediul economic se degradează în România, iar percepţia se înrăutăţeşte, deoarece nu există predictibilitate pentru investiţii, a declarat, luni, preşedintele Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER), François Coste, într-o conferinţă de specialitate.

"CCIFER derulează două anchete în fiecare an, un barometru în iunie şi altul în noiembrie. Răspunsurile dvs. (al companiilor franceze din România - n. r.) sunt în jurul celor nouă criterii. Avem patru criterii externe referitoare la percepţia pe care o aveţi faţă de mediul economic, politic, social şi atractivitatea pentru societăţile dvs. De asemenea, avem alte criterii interne - care sunt perspectivele de dezvoltare a cifrei de afaceri, rentabilităţii, efectivului şi investiţiilor. În final, avem o notă de sinteză şi media criteriilor precedente. Pe axa ordonatelor există note de la 1 - foarte negativ la 5 - impresie foarte bună. Astfel, pe criteriul mediului economic din România, avem o rată de 2,91 pe o scară de la 1 la 5 în 2018, faţă de 3,12 în 2016. Deşi a crescut PIB-ul, percepţia asupra mediului economic din ţara dvs. se înrăutăţeşte, din cauză că nu există suficiente investiţii publice, ceea ce face ca mediul economic să nu fie sustenabil, durabil. Avem acum o rată de schimb de 4,66 lei pentru un euro, cea mai mare de până acum", a menţionat Coste.

Conform reprezentantului CCIFER, criteriul politic analizat de cei chestionaţi în noul Barometru este "la pământ".

"Criteriul politic este la pământ. Comparativ cu 3,31 în 2015, avem 1,80 în prezent. Ce vedem este un sentiment de lipsă de predictibilitate şi instabilitate care decurge din numărul crescut de schimbări în legislaţia României introduse prin ordonanţe de urgenţă. Criteriul social trece de la 3,71 la 2,76 în acest an şi asta denotă dificultatea de a reţine şi de a găsi colaboratori de calitate, în timp ce dialogul social riscă să se îndepărteze de realitatea specifică a fiecărei societăţi. La factori externi, pierdem un punct al ratei şi, faţă de 3,44, ajungem la 2,98. Aici, atractivitatea României ca spaţiu privilegiat de competitivitate este afectată de creşterea costului pentru factorul uman, din cauza deficitului mâinii de lucru. Mâna de lucru reprezintă o provocare pe termen lung. La cifra de afaceri avem o rată de 3,43 şi, în mare, suntem rezonabil de optimişti din punct de vedere al creşterii economice. Bunăstarea companiilor franceze depinde foarte mult de sănătatea mediului economic din Europa de Sud-Est. În ceea ce priveşte schimbările fiscale, rata scade de la 3,61, în 2013, la 3,16 în 2018, o scădere care reprezintă dificultăţile societăţilor noastre de a angaja şi de a ne menţine pe termen lung colaboratorii", a susţinut François Coste.

Preşedintele CCIFER a atras atenţia totodată că, "având în vedere aceste rezultate ale Barometrului conjuncturii economice, mediul economic se degradează în România, însă atuurile strategice ale ţării pot reprezenta un element de competitivitate pe termen lung.

Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) a organizat, luni, conferinţa anuală cu tema "Perspective economice ale României".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel