PIB-ul acestei țări s-a PRĂBUȘIT în 2020

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Japonia impune MĂSURI mai PUTERNICE împotriva COVID-19
Japonia impune MĂSURI mai PUTERNICE împotriva COVID-19
Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 4,8% în 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus, prima sa contracţie anuală din 2009, potrivit datelor preliminare publicate luni de guvern, notează AFP.

A treia economie a lumii s-a prăbuşit puternic în prima parte a anului, în special între aprilie şi sfârşitul lunii iunie (-8,3%), sectoare întregi de activitate economică fiind paralizate în timpul stării de urgenţă, introdusă în primăvară de guvern pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Demarată de la jumătatea anului, revenirea celei de-a treia economii a lumii a fost totuşi superioară aşteptărilor în trimestrul al patrulea (+ 3% pe un trimestru).

Consensul economiştilor agenţiei Bloomberg se aştepta la o creştere de 2,4% în ultimul trimestru, după o relansare în forţă de 5,3% în perioada iulie-septembrie.

Este noua AMENINȚARE CATASTROFALĂ din LUME

Exporturile japoneze au impulsionat creşterea la sfârşitul anului, accelerându-şi revenirea în trimestrul al patrulea (+ 11,1% pe un trimestru).

Consumul familiilor japoneze a continuat să fie dinamic între octombrie şi sfârşitul lunii decembrie (+ 2,2%), contribuind, de asemenea, semnificativ la creşterea economică.

Şi după două trimestre de declin, investiţiile nerezidenţiale ale companiilor au început, de asemenea, să crească la sfârşitul anului (+ 4,5% pe un trimestru).

Cu toate acestea, elanul regăsit al PIB-ului japonez de la jumătatea anului 2020 poate fi întrerupt în primul trimestru al acestui an, chiar dacă perspectivele de ansamblu pentru 2021 rămân bune, potrivit economiştilor.

Deoarece guvernul a restabilit starea de urgenţă de la începutul lunii ianuarie în mai multe departamente ale ţării, inclusiv în cele din Tokyo şi suburbiile sale, pentru a încerca să oprească o puternică recrudescenţă locală a coronavirusului de la sfârşitul lui 2020.

Deşi este mai relaxat decât prima stare de urgenţă din primăvara anului 2020, acest dispozitiv, care va dura până pe 7 martie, riscă să întrerupă dinamica pozitivă a consumului casnic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel