Piele artificială pentru dispozitivele mobile. La ce folosește VIDEO

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pielea artificială pentru telefoane
Pielea artificială pentru telefoane
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie şi Franţa au dezvoltat un nou tip de 'piele artificială', care poate fi aplicată peste mai multe tipuri de dispozitive mobile, inclusiv peste smartphone-uri, pentru ca acestea să devină mai sensibile la comenzile tactile, informează Press Association. 

Prototipul, creat cu un design special, pentru a se asemăna şi a imita pielea umană, reacţionează la forme diferite de contact uman, precum gâdilat, mângâiat şi ciupit. Denumit 'Interfaţă Skin-On', el poate fi ataşat peste dispozitive mobile, precum telefoane, tablete şi ceasuri inteligente, dar şi peste touchpad-urile de laptop. Noua tehnologie a fost creată de cercetători de la Universitatea Bristol din Marea Britanie în parteneriat cu Telecom ParisTech şi cu Universitatea Sorbona din Paris.

Este cea mai scumpă geacă din lume! Vezi cu ce preț a fost scoasă la licitaţie

Autorii invenţiei spun că prototipul lor deschide calea spre un viitor marcat de 'dispozitive antropomorfe', în care gadget-urile vor avea caracteristici umane. Această piele artificială a fost creată folosind două straturi de silicon - denumite straturi de 'dermă' şi 'hipodermă', cu un strat-electrod plasat între ele şi alcătuit dintr-o reţea de fire ultra-fine, care acţionează ca nişte senzori.

Cele două tipuri diferite de silicon au fost impregnate cu pigmenţi şi apoi turnate într-un tipar de modelaj, pentru a oferi noului produs o textură asemănătoare pielii umane. Potrivit inventatorilor săi, această piele artificială permite dispozitivelor mobile 'să simtă atingerea utilizatorului' şi are abilitatea 'de a detecta interacţiuni precum gâdilare, mângâiere, chiar şi răsucire şi ciupitură'. Unul dintre aspectele pe care cercetătorii au putut să le demonstreze a vizat 'emoţiile tactile', evidenţiate cu ajutorul unor emoji.

Marc Teyssier, doctorand la Telecom ParisTech şi coordonatorul studiului, a explicat: 'O prindere fermă determină apariţia unui emoji 'furios', în timp ce gâdilarea pielii artificiale duce la afişarea unui emoji care râde, iar ciocănirea uşoară cu vârfurile degetelor creează pe ecran un emoji care pare 'surprins''.

Lucruri banale sau inutile, la prețuri exorbitante. E o altă lume

Cercetătorii sunt de părere că invenţia lor, prezentată în această perioadă la cea de-a 32-a ediţie a ACM User Interface Sofware and Technology Symposium în Statele Unite, ar putea permite oamenilor să beneficieze de o experienţă mai bogată în emoţii atunci când utilizează telefoane şi ceasuri inteligente.

Deşi conceptul de piele artificială a fost deja explorat în domeniul roboticii, în contextul în care oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte roboţi care se aseamănă şi se comportă ca oamenii, autorii acestei invenţii au spus că au fost interesaţi mai mult de ideea de a lucra cu dispozitive care există deja pe piaţă şi care sunt utilizate frecvent în viaţa de zi cu zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur

pixel