Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Acțiunile europene au deschis în creștere, contractele futures pe acțiunile americane au avut o evoluție mixtă, iar Asia a înregistrat câștiguri marginale la începutul unei săptămâni pline de rapoarte financiare, care va include și publicarea unor date esențiale privind ocuparea forței de muncă în SUA și se va încheia cu alegerile din Canada și Australia.Președintele american Donald Trump joacă un rol important în ambele evenimente.
Tensiunile comerciale au rămas în centrul atenției
Deși Trump a afirmat că se fac progrese în negocierile comerciale cu China și multe alte țări, aceste declarații nu au fost susținute de dovezi concrete. Duminică, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, nu a confirmat afirmațiile lui Trump conform cărora negocierile tarifare cu China ar fi în desfășurare.
„Faptul că asistăm la o dezescaladare a tensiunilor comerciale nu înseamnă că nu vom asista la o încetinire a creșterii economice”, a comentat Mike Kelly, responsabil global pentru active multiple la PineBridge Investments.
Implementarea adesea confuză a tarifelor este de așteptat să cauzeze daune durabile economiei mondiale, deoarece incertitudinea afectează încrederea întreprinderilor și a consumatorilor, încetinind investițiile și cheltuielile.
„Incertitudinea nu privește doar un eveniment singular, ci și durata acestuia”, a adăugat Kelly.
Piețele asiatice și europene evoluează pozitiv
Indicele bursier global MSCI a oscilat aproape de cel mai ridicat nivel înregistrat de la 3 aprilie, imediat după anunțul lui Trump privind noile tarife reciproce care au zdruncinat piețele.
Indicele Nikkei din Japonia a crescut cu 0,4%, în timp ce acțiunile de referință din China au avut variații minore, în condițiile în care autoritățile politice și-au menținut prognozele de creștere economică, în ciuda impactului tarifelor.
Acțiunile europene au deschis, în general, în creștere. În contrast, contractele futures pe indicele S&P 500 au scăzut cu 0,25%, iar cele pe Nasdaq cu 0,3%. Indicele S&P a recuperat aproape 12% față de minimul din 8 aprilie, însă rămâne cu 10% sub maximul său anterior.
Sezonul raportărilor financiare în SUA aduce un suflu pozitiv
Rezultatele companiilor au fost în general favorabile, cu un avans de peste 9%, deși Bank of America a remarcat că doar 64% dintre companii au depășit estimările privind câștigul pe acțiune (EPS), față de 71% în trimestrul anterior.
„Deși geopolitica a dominat recent atenția, sezonul raportărilor financiare în SUA decurge bine și este pe cale să marcheze al șaptelea trimestru consecutiv de creștere pozitivă a profiturilor”, a declarat Rory McPherson, director de investiții la Wren Sterling.
Aproximativ 180 de companii din S&P 500, reprezentând peste 40% din capitalizarea bursieră a indicelui, își vor publica rezultatele în această săptămână, inclusiv giganții Apple, Microsoft, Amazon și Meta Platforms.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...