Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Preţul aurului a atins joi dimineaţa cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, ceea ce permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice, transmite Bloomberg.
"Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc", spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.
Joi dimineaţa, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021.
Titlurile de stat și acțiunile americane s-au prăbușit joi, în timp ce obligațiunile au sărit și petrolul a crescut, deoarece decizia președintelui rus Vladimir Putin de a ordona un atac militar împotriva Ucrainei a aruncat o umbră asupra piețelor globale.
Contractele S&P 500 și Nasdaq 100 au scăzut cu peste 2%, semnalând că cel din urmă, un indicator puternic în domeniul tehnologiei, ar putea sfârși într-o piață bear. Contractele futures europene au pierdut aproape 4%, iar un indicator al acțiunilor din Asia-Pacific a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2020. Bursa de la Moscova a suspendat tranzacțiile pe toate piețele.
Forțele rusești au atacat obiective din Ucraina după ce Putin a ordonat o operațiune menită să demilitarizeze țara, determinându-l pe ministrul ucrainean de externe să avertizeze cu privire la o "invazie la scară largă". Ucraina a impus legea marțială.
Putin a declarat că Rusia nu intenționează să-și "ocupe" vecinul, dar că Rusia trebuie "să se apere de cei care au luat Ucraina ostatică" - SUA și aliații săi care au depășit "linia roșie" a Rusiei prin extinderea alianței NATO.
Țițeiul a crescut din cauza posibilelor riscuri la adresa exporturilor energetice rusești, Brent-ul trecând de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Fuga către siguranță a făcut ca randamentul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani să scadă sub 1,90%. Aurul a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2021.
Dolarul și yenul au sărit, în timp ce euro și monedele legate de mărfuri s-au retras. Rubla a atins un minim record față de dolar în comerțul interbancar
În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale, cotaţia la nichel atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat că Rusia va fi supusă unor "sancţiuni severe" după ce Vladimir Putin a ordonat operaţiunea militară. Aceasta creşte posibilitatea unor măsuri care ar afecta livrările ruseşti de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi nichel.
Cotaţia acţiunilor United Co. Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, a scăzut cu până la 8,7% la Bursa de la Hong Kong. Grupul rus este deja vizat de o precedentă rundă de sancţiuni impuse în 2018 de SUA anumitor entităţi ruseşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...