Pizza s-a scumpit, anul trecut, cu 15,9% în UE și în România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pizza
Pizza
O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult cu 15,9% în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, arată datele publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pizzei.

În rândul statelor membre, cele mai mare creşteri anuale de preţuri la pizza s-au înregistrat în Ungaria (46%), Lituania (39%) şi Bulgaria (37%). La polul opus, cele mai mici creşteri de preţuri au fost înregistrate în Luxemburg (7%), Italia (10%) şi Franţa (13%).

În cazul României, preţurile la pizza au crescut cu 15,9% în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, o creştere similară cu cea înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Anterior, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut cu 9,2% în luna decembrie, cu un avans de 13,8% la categoria produselor alimentare, alcool şi ţigări.

Ziua de 9 februarie a fost desemnata ca fiind Ziua Internaţională a Pizzei. 

Citește și Italia, lovită unde o doare cel mai tare: Pizza

Analiza mâncării prin excelență din Napoli este dezvăluită de noul indice lunar Pizza Margherita al Bloomberg, care își propune să ofere o perspectivă asupra șocului costului vieții pentru italieni prin evaluarea componentelor pregătirii uneia dintre cele mai cunoscute și mai simple mese din țară.

Folosind date de la institutul național de statistică și de la Ministerul de Finanțe din Italia, indicatorul urmărește creșterea prețurilor ingredientelor de bază - făină, roșii, brânză mozzarella și ulei de măsline. De asemenea, s-au luat în calcul consumul de energie electrică necesar pentru a găti o pizza cu un cuptor electric de casă.

Costul pentru a face o astfel de pizza acasă a crescut mult mai rapid decât a versiunii gata  pregatită. Prețul pentru acest produs a crescut cu doar 9,9%. 

În afară de energie, cea mai abruptă creștere a costurilor din indice a fost pentru mozzarella - cu aproape 27% în aceeași perioadă - și făină, care a crescut cu puțin sub 22%. Acestea și celelalte ingrediente sunt elemente destul de comune în coșul de cumpărături al unei gospodării obișnuite, chiar dacă nu toată lumea își face timp să facă pizza acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel