Plafonarea prețului la gaze. Dezacorduri profunde în UE, nimeni nu e mulțumit
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Greu să împaci pe toată lumea
Greu să împaci pe toată lumea
Potrivit unor surse europene, în momentul de față, se pare că nici un stat nu este mulțumit. Există o soluție de compromis, care nu a fost încă dezbătută. 

Miniștrii europeni ai energiei vor încerca marți să ajungă la un acord asupra unui mecanism de plafonare a prețurilor la gaze naturale, subiect care continuă să divizeze profund UE și riscă să paralizeze alte măsuri de urgență menite să atenueze impactul crizei energetice.

În ultimele trei săptămâni, cele 27 de state membre ale UE au fost în dezacord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de plafonare pe un an a prețurilor anumitor contracte futures pe piața de referință a gazelor naturale TTF, pentru a contracara orice nouă creștere a prețurilor. În aceste condiții, miniștrii vor discuta o propunere de compromis pregătită de Cehia, care deține președinția rotativă a UE.

Nici un stat nu este mulțumit

În caz de eșec, chestiunea se va afla pe ordinea de zi a summitului UE de joi, înainte de o nouă reuniune ministerială programată pentru 19 decembrie. "În acest stadiu, nici un stat nu este mulțumit", a anunțat o sursă diplomatică. "Ne îndreptăm în direcția bună, dar mai este mult până departe", a completat alt interlocutorul al agenției France Presse. 

Această divizare amenință alte două texte importante și urgente, care fac deja obiectul unui acord politic al UE-27, dar a căror adoptare formală este suspendată până la găsirea unui acord în privința plafonării prețurilor la gaze. Primul presupune achiziții comune de gaze de către consorții de companii pentru a obține împreună prețuri mai bune, precum și un mecanism de solidaritate pentru a asigura automat aprovizionarea cu energie a țărilor amenințate de penurie.

Al doilea document simplifică și accelerează procedurile de autorizare pentru infrastructura de energie regenerabilă. Este vorba despre "măsuri-cheie chemate să consolideze rezistența energetică, de care avem nevoie acum! Un scenariu respins încă cu înverșunare de Praga.

O glumă proastă

Comisia propusese plafonarea prețurilor lunare ale contractelor de TTF în cazul în care acestea depășesc 275 EUR/MWh timp de două săptămâni consecutive și cu condiția ca acestea să fie cu cel puțin 58 EUR mai mari decât un "preț de referință mediu global" pentru gazul natural lichefiat (GNL).

Aceste condiții draconice nu au fost niciodată îndeplinite, nici măcar în august anul trecut, în plină creștere a prețurilor, ceea ce a făcut extrem de improbabilă orice declanșare - spre disperarea mai multor state (Franța, Spania, Polonia, Grecia etc.), care au catalogat ideea drept o "glumă proastă".

Un plafon dinamic

Printr-o propunere comună, consultată de AFP, cinci state membre (Grecia/Slovenia/Italia/Polonia/Belgia) au propus fie reducerea plafonului de preț la 160 de euro/MWh, fie adoptarea unui plafon "dinamic" definit lunar în funcție de o medie a contractelor tranzacționate în întreaga UE. În același timp, mai multe state, printre care Germania, Olanda și Austria, au reamintit, într-o scrisoare consultată de AFP, importanța unor "garanții" drastice pentru a evita un plafon care să amenințe aprovizionarea cu gaze a Europei.

Într-adevăr, unii furnizori cheie, cum ar fi Norvegia, sunt îngrijorați de faptul că un plafon unilateral ar putea determina unii furnizori de GNL să se retragă din Europa în favoarea clienților asiatici, care practică prețuri mai atractive. 

De remarcat este că același grup de state respinge cu încăpățânare ideea plafonării contractelor extrabursiere ("OTC"), în afara oricărei piețe reglementate, ceea ce ar fi aproape imposibil de impus - ca să nu mai vorbim de faptul că astfel de contracte OTC ar garanta aprovizionarea europeană în cazul unor blocaje pe FTT.

Două viziuni opuse 

Potrivit mai multor surse diplomatice, există "două viziuni opuse", între statele care se așteaptă la un mecanism care să garanteze în permanență prețuri scăzute și stabile și cele care doresc doar o soluție pentru a limita creșterile excepționale și rare ale prețurilor.

Un studiu realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat că un plafon prost conceput ar putea exacerba volatilitatea pieței și ar putea submina "stabilitatea financiară a zonei euro". Mai multe state, inclusiv Franța, "încep să înțeleagă mai bine pericolele", observă un oficial european. "Cercul s-a frânt, iar un echilibru este greu de găsit în astfel de condiții", a completat altă sursă. 

Din punct de vedere pur juridic, textul poate fi adoptat i cu o majoritate calificată a statelor. Dar, pentru a se prezenta ca un front unit, cele 27 de state membre au considerat că este preferabil să caute unanimitatea - ceea ce, deocamdată, nu este pus în discuție, întrucât președinția cehă continuă să "caute cel mai larg consens posibil".

Citește și Plafonarea prețului la gaz: 12 țări, inclusiv România, critică ultima propunere a UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel