Plafonarea prețului RCA după falimentul City Insurance. Amenzi majorate cu 10% pentru asigurători
Autor: Oana Pavelescu | 17 noi 2021, 15:47
Prețul RCA se va plafona
Prețul RCA se va plafona
Preţurile poliţelor pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au explodat după ce City Insurance a intrat în faliment. 

Într-o singură lună, după retragerea autorizaţiei şi declanşarea falimentului City Insurance, nivelul pre­ţurilor a depăşit 1.000 de lei la ma­joritatea asigurătorilor care practică RCA, ajungând la dublare sau triplare.

Acesta este motivul pentru care a fost depusă la Senat o propunere legislativă care are în vedere plafonarea prețurilor RCA.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că: ”falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câştiguri financiare greu de suportat de către cetăţenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii iar în acest context eratic social şi economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecţie acestor categorii de cetăţeni”.

În același document se mai spune că firmele de asigurare: ”[...] au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertenţe socio-economice pe piaţa de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”.

Efectul City Insurance asupra prețului RCA continuă

Totodată, propunerea vrea mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei, pentru a descuraja aceste companii de a majora tarifele percepute asiguraţilor şi totodată pentru realizarea unui sistem stabil şi echitabil pentru asiguraţi.

Noul act normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice. 

”În momentul de faţă, explozia preţurilor nu are cauze reale. Mai mult, potrivit calculelor făcute de către specialişti, profitul asigurătorilor în prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de către conciliatorii în asigurări, în primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Având in vedere 5 din 100 de şoferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurător ar rămâne 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, preţul de referinţă este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000 - 18.000 de lei. Adică, la o sută de poliţe RCA vândute, firma de asigurări rămâne cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adică asigurătorul câştigă 50%”, au conchis inițiatorii în expunerea de motive.

Vezi AICI propunerea legislativă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?